Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mexický prezident kvůli sporu o zeď zrušil návštěvu USA

Mexiko, ilustrační foto
Mexiko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mexiko - Mexický prezident Enrique Peňa Nieto dnes zrušil svou návštěvu USA, kde se měl příští týden sejít s novým americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Mexičan to oznámil novinářům s tím, že o kroku již informoval Trumpa. Důvodem je spor kolem stavby zdi na hranici obou zemí, kterou ve středu šéf Bílého domu nařídil exekutivním příkazem.

Peňa Nieto stavbu zdi opakovaně odsoudil a kategoricky vyloučil, že by se Mexiko jakkoli podílelo na jejím financování, jak požaduje americký prezident. Trump dnes na twitteru uvedl, že pokud Mexiko zeď nezaplatí, neměl by jeho prezident do Washingtonu jezdit.

"Dnes ráno jsme informovali Bílý dům, že se nezúčastním setkání s prezidentem USA plánovaného na příští týden," uvedl mexický lídr na twitteru. Peňa Nieto dodal, že Mexiko je bez ohledu na spor o zeď připraveno spolupracovat s USA na dohodách, které by přinesly prospěch oběma státům.

Témata:  USA Mexiko Enrique Peňa Nieto

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy