Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Rusko v ohrožení? NATO se jej prý pokouší obklíčit

Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Foto: NATO

Moskva/Washington – Některé evropské země jsou dlouhodobě znepokojeny politikou Moskvy. Na klidu jim nepřidávají ani výroky nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, který oznámil, že chce vztahy s Ruskem zlepšovat. Moskva si na druhou stranu stěžuje, že jej NATO v čele s USA neustále obkličuje. Americký server The State Today se proto pustil do vysvětlování.

Pobaltí v lednu podepsalo se Spojenými státy dohody o postavení amerických vojáků. Uzavřením těchto smluv chce Pobaltí posílit formální závazky Washingtonu vůči spojencům, obávajícím se případných snah Ruska o jejich destabilizaci, uvedla k tomu agentura AFP.

Americká tanková brigáda na začátku roku dorazila také do Polska, aby pomohla ochránit spojence z východního křídla Severoatlantické aliance, znepokojené ruskou politikou Rusko už se nechalo slyšet, že rozmístění amerických tanků na polském území považuje za ohrožení ruských zájmů a ruské bezpečnosti.

„Ruská média tvrdí, že Spojené státy využívají NATO, aby obklopilo Rusko. Aliance se chystá rozmístit více vojáků blízko ruských hranic a donutit členy, aby více investovali do armády,“ říká se ve videu, která zveřejnil server The State Today.

„Takže, skutečně NATO obkličuje Rusko? Ne. Podívejme se v rychlosti na mapu. Ruská hranice je dlouhá asi 20 tisíc kilometrů. Z toho tvoří méně než jednu šestnáctinu, tedy 1215 kilometrů, hranice se současnými členy NATO,“ upozorňuje video.

Jeho tvůrci také poukazují, že Rusko sousedí s celkem 14 státy a že pouze pět z nich patří do NATO. „Mimo území NATO existuje vojenské zastoupení aliance pouze na třech místech. Všechny tři operace probíhají pod mandátem OSN, takže i se souhlasem Ruska a dalších členů Rady bezpečnosti,“ vysvětluje server ve videu.

Na druhé straně ale poukazuje na to, že Rusko má základny ve třech zemích – Gruzii, Moldávii a Ukrajině – a to bez souhlasu tamních vlád. „Ve skutečnosti existuje nové permanentní nasazení kolem ruské západní hranici se spojenci NATO, od Barentsova moře až po Baltické a od Černého moře po Středozemní. V současné době se odhadem 300 tisíc ruských vojáků umístěno v západní vojenské oblasti,“ dodává server.

Témata:  Rusko NATO (Severoatlantická aliance) U.S. ARMY

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy