Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý agent CIA promluvil o Trumpovi: Chtělo se mi brečet, je to nechutné

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington – Bývalý náměstek pro boj s terorismem americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Philip Mudd se ostře pustil do nového prezidenta Donalda Trumpa kvůli řeči, kterou pronesl k asi 400 zaměstnancům CIA ve virginském Langley. Málem jsem brečel, přiznává Mudd.

Někdejší vysoce postavený pracovník CIA se domnívá, že projev, který Trump v sobotu pronesl k jeho kolegům, byl „odporný“. Trump například prohlásil, že nikdo nemá vyšší mínění o amerických zpravodajských pracovnících než právě on. Jsou to podle něj zvláštní a úžasní lidé. „Tolik za vámi stojím," citovaly americké sdělovací prostředky jeden z řady jeho pochvalných výroků na adresu pracovníků CIA.

Podle bývalého pracovníka CIA však Trump využil svůj projev před pamětní zdí, na které jsou umístěny hvězdy představující jednotlivé agenty zabité v akci, k útoku na média, chlubení se svým inauguračním davem a vlastním intelektem.

Pracovníci agentury mu později tleskali vestoje – podle agenta to ale bylo prostě jen proto, že Trump přítomné vůbec nevyzval, aby si sedli. „Málem se mi chtělo brečet," přiznává Philip Mudd, který nyní působí jako protiteroristický analytik CNN. Jeho slova cituje list Huffington post. „Panuje tu rozhořčení, ale i takový pocit smutku. To nejsou jen hvězdy, jsou to lidé,“ uvedl Mudd k místu, kde prezident svou řeč pronesl.

„Máme prezidenta, který hovořil o tom, kolikrát byl na obálce časopisu Time v porovnání s fotbalisty. Mluvil o tom, kolik lidí se objevilo na jeho inauguraci. Mluvit o tom, kolik lidí v CIA si užilo jeho projev. Tak uctíváme lidi, kteří přišli o život,“ zlobí se bývalý agent.

Mudd dodal, že měl Trump raději mluvit o budoucnosti americké bezpečnosti a uctít ty, kteří obětovali svůj život službě USA. Mudd sám působil jako zástupce ředitele protiteroristického centra CIA. „Je to nechutné. Nevím, co jiného říct. Nemůžete tak jednat, pokud jste prezident,“ uvedl Mudd.

Není jediný, kdo se do prezidenta za jeho výstup pustil. V sobotu bývalý ředitel CIA John Brennan uvedl, že je „hluboce zarmoucen a rozhněván" Trumpovým „opovrženíhodným projevem, ve kterém sledoval jen vlastní prospěch“. Prezident by se podle jeho slov „měl stydět."

Témata:  Donald Trump CIA

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy