Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeď mezi Mexikem a USA? Kolem plánu se objevuje celá řada otázek

Mexiko, ilustrační foto
Mexiko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington - Na zhruba 1000 kilometrech z celkové 3200 kilometrů dlouhé hranice mezi USA a Mexikem již nyní stojí plot. To ale novému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi nestačí a už vydal příkaz k vybudování zdi. Nyní se bouřlivě debatuje, kdo bariéru zaplatí. Možností je několik.

Plot nechala kvůli nelegálním přechodům a pašování drog v 90. letech postavit administrativa amerického prezident Billa Clintona. Výstavba zdi byla jedním z hlavních bodů Trumpovy kampaně.

Náklady odhadl Trump na 12-15 miliard dolarů (asi 300 až 375 miliard korun). Podle listu The Washington Post by zeď mohla stát až 25 miliard korun (625 miliard korun). Trump tvrdí, že náklady na výstavbu zdi v konečném důsledku zaplatí Mexiko.

Jednou z možností je uvalení dvacetiprocentního cla na mexický dovoz do USA, což by ale vyvolalo zdražení mexického zboží a tratili by na tom američtí spotřebitelé. Mexiko by tak vlastně za zeď nezaplatilo.

Zavedení vysokého cla na mexický dovoz ale nebude snadné, neboť USA jsou vázany řadou dohod, jednak na základě členství ve Světové obchodní organizaci (WTO) a také na základě dohody o Severoamerické zóně volného obchodu (NAFTA) mezi USA, Kanadou a Mexikem. Trump chce ale dohodu NAFTA vypovědět a místo ní dojednat bilaterální smlouvy.

Další možností, kterou Trump v souvislosti s financováním zdi bez bližších podrobností navrhl, je zablokování části plateb, které Mexičané žijící v USA posílají domů do té doby, než Mexiko za zeď zaplatí. Další možností je zdanění těchto peněz; jde celkem o 25 miliard dolarů ročně. To se dá ale obejít například tak, že Mexičané budou peníze vozit domů v hotovosti.

Trump také zmínil jako možnost, jak peníze z Mexičanů za zeď dostat, zvýšení poplatků za víza pro Mexičany, nebo zrušení udílení víz pro občany Mexika, dokud jejich země za zeď nezaplatí.

Témata:  Mexiko Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy