Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Divoké spekulace v Německu: Byl terorista Amri informátor?

Anis Amri
Anis Amri
Foto: Reprofoto YouTube

Berlín - V Německu se množí spekulace, že atentátník z Berlína Anis Amri pracoval pro bezpečnostní úřady jako informátor. Německé ministerstvo vnitra to dnes rezolutně popřelo.

Ministerstvo reagovalo na dotaz frakce Zelených ve Spolkovém sněmu, který se týkal takovéto informace, s níž přišel v sobotu týdeník Spiegel.

Amri byl německým úřadům znám dlouhou dobu a byl označen za osobu znamenající hrozbu. To, že se přesto mohl volně pohybovat a přitom používat více totožností, vyvolalo nemalé podezření, že mohl působit jako informátor úřadů.

Amri loni 19. prosince najel kamionem do rušného předvánočního trhu na berlínském náměstí Breitscheidplatz, zemřelo 12 lidí včetně jedné Češky.

Zelení chtěli vědět, zda německá vláda může vyloučit, že Amri někdy působil jako informátor Spolkového úřadu na ochrany ústavy, Spolkové zpravodajské služby nebo Spolkového kriminálního úřadu. Odpověď podle DPA zněla: "Ano."

Témata:  Německo Anis Amri

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.