Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin se chystá do Maďarska, šéf tamní diplomacie kritizuje sankce

Maďarsko
Maďarsko
Foto: Pixabay

Budapešť - 2. února přijede na návštěvu Maďarska ruský prezident Vladimir Putin. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó v těchto dnes rozjel kampaň za zrušení sankcí, které Západ uvalil na Moskvu kvůli ukrajinské krizi.

"Protiruské sankce jsou zbytečné, maďarský zahraniční obchod kvůli promarněným vývozním možnostem ztratil už 6,5 miliardy rublů (asi 163 miliard Kč)," řekl Szijjártó.

Maďarsko se řadí mezi země Evropské unie, které navzdory vyhlášeným sankcím udržují s Moskvou dobré vztahy. Podle Budapešti embargo řešení ukrajinské krize nepomohlo.

Rusko útok na žádný stát NATO nepřipravuje, protože by to bylo proti jeho zájmům, řekl Szijjártó. "Rusko není pro Maďarsko hrozbou. Rozumím stanovisku našich pobaltských a polských přátel a respektuji jejich odlišné stanovisko. Rusko ale na žádný členský stát aliance nezaútočí," konstatoval.

Maďarský ministr připomněl, že premiér Viktor Orbán byl jedním z prvních státníků, který podpořil nového prezidenta USA Donalda Trumpa. Vyjádřil naději, že nová vláda Spojených států se už "nebude vměšovat do vnitřních politických záležitostí Maďarska". "Nový prezident dal jasně najevo, že vývoz demokracie už nebude těžištěm americké zahraniční politiky, že nátlak zmizí," prohlásil Szijjártó.

Témata:  Maďarsko protiruské sankce Vladimír Putin

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy