Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud v USA zamezil vyhošťování cizinců

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Washington - Americký soud v sobotu dočasně zakázal vyhošťování cizinců, kteří již jsou na území Spojených států a vztahuje se na ně migrační výnos nového prezidenta Donalda Trumpa.

Soud ochránil před výkonem Trumpova příkazu až několik stovek lidí, které úřady většinou zadržely na letištích s platnými americkými vízy a hrozila jim deportace.

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti vzápětí oznámilo, že se rozhodnutí soudu podřídí, ale exekutivní příkaz zůstává v platnosti. V prohlášení zdůraznilo, soudní rozhodnutí se týká pouze lidí na letištích. Tyto osoby podle něj "prošly zesílenou bezpečnostní procedurou" a nyní čekají na to, zda je úředníci v souladu s imigračními zákony vpustí do Spojených států.

Newyorská soudkyně Ann Donnellyová vyhověla žalobě Americké unie občanských práv (ACLU), která napadla Trumpovo rozhodnutí nevpustit do země lidi z některých muslimských států, kteří jsou již v tranzitním prostoru letišť. Soudní příkaz tyto osoby, jichž jsou podle odhadů ACLU až dvě stovky, chrání před vyhoštěním a zaručuje jim možnost zůstat v USA.

"Popravdě, ani nevíme, jestli bude lidem povoleno nastoupit do letadel. Tento příkaz ochrání ty, kterým bude umožněno stanout na americké půdě," přiblížil právník ACLU Lee Gelernt.

Témata:  USA soudy Donald Trump

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy