Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump pokračuje ve svém boji, chystá příkaz proti ilegálům a migrantům žijícím na dávkách

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington/Mexiko - Americký prezident Donald Trump už připravuje další přísné opatření. Má postihnout nejen nelegální přistěhovalce, ale i osoby pobývající v USA legálně, jsou-li závislé na státní pomoci. Mexiko už oznámilo, že uvolní 50 milionů dolarů na služby advokátů, kteří budou hájit práva mexických imigrantů ve Spojených státech.

Oznámila to dnes agentura AP s odvoláním na návrh exekutivního příkazu, který má k dispozici.

Deportace má postihnout cizince, kteří jsou závislí na státních příspěvcích v nouzi. Všichni přistěhovalci musejí podle platných regulí před vstupem do USA prokázat finančníAP nezávislost. Pokud pobírají státní pomoc, měli by podle připravovaného dekretu Spojené státy opustit.

Návrh obsahuje formulaci, podle níž mají tyto osoby USA opustit "tak spěšně, jak je to možné". Žádost AP o bližší informace Bílý dům odmítl.

50 milionů dolarů má zajistit právní služby pro Mexičany ohrožené deportací, uvedl mexický ministr zahraničí Luis Videgaray. Cílem podle něj není bránit právním normám v USA. "Peníze chceme využít k jedinému základnímu cíli, kterým je obrana práv Mexičanů. Jde o právní pomoc, informační kampaně a najímání právníků, bude-li to třeba," řekl Videgaray.

Ministr připustil, že v dohodě o severoamerickém volném obchodě NAFTA je třeba učinit změny, jak to prosazuje Trump. "Nedopustíme ale návrat k protekcionistickým praktikám, jako byla dovozní cla," řekl. Smlouva, uzavřená v roce 1984, zakotvuje bezcelní obchod mezi Mexikem, USA a Kanadou. Víc než 80 mexického exportu míří do USA.

Témata:  Donald Trump Mexiko USA

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy