Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA a teroristické útoky? Pachateli jsou pževážně naturalizovaní Američané

Chicago
Chicago
Foto: Pixabay

Washington - Americký prezident Donald Trump zdůvodnil svůj imigrační dekret tvrzením, že chce udržet radikální islámské teroristy mimo Spojené státy. Ve skutečnosti ale drtivou většinu atentátů na území USA spáchali naturalizovaní Američané.

Trump zakázal vstup do USA migrantům ze Sýrie a na 90 dní občanům Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu a Jemenu, tedy zemí s převážně muslimským obyvatelstvem.

Teroristické útoky spáchali v USA ve většině případů naturalizovaní Američané, kteří se zradikalizovali až ve Spojených státech. Podle analytické organizace New America džihádisté zavraždili od 11. září na území Spojených států 94 lidí.

Výběr nejvážnějších útoků

22. prosince 2001 - Britský občan Richard Reid se pokusil o atentát na letadlo společností American Airlines letící z Paříže do Miami. Chtěl tak učinit výbušninou skrytou v podrážkách svých tenisek, zápach síry sirek však varoval letušku a jeho sousedy, kteří ho spoutali. Reid se k pokusu doznal a označil se za člena teroristické sítě Al-Káida. Soudem v americkém Bostonu byl v roce 2003 odsouzen k doživotnímu žaláři.

5. listopadu 2009 - Major a armádní psychiatr Nidal Malik Hasan, muslim narozený v USA, postřílel na základně americké armády v texaském Fort Hoodu 13 lidí. U soudu pachatel prohlásil, že jeho čin byl odvetou za nasazení amerických vojáků v Afghánistánu. Palbu doprovázel arabskými výkřiky "Bůh je velký". V roce 2013 byl Hasan odsouzen k trestu smrti.

15. dubna 2013 - Při pumovém útoku na mezinárodní maraton v Bostonu zemřeli tři lidé a přes 260 jich bylo zraněno. V cíli explodovaly dvě amatérsky vyrobené bomby. Pachateli byli čečenští bratři Džochar a Tamerlan Carnajevové, kteří v USA žili několik let. Obviněni byli i čtyři jejich známí. Džochar byl odsouzen k smrti, starší Tamerlan zahynul při přestřelce s policií. Džochar podle amerického vládního zdroje řekl, že útok byl pomstou za americkou invazi do Afghánistánu a Iráku.

2. prosince 2015 - Při střelbě v budově úřadu sociálních služeb v kalifornském San Bernardinu zemřelo 14 lidí. Odpovědný za ni byl americký radikál pákistánského původu Syed Farook se svou ženou. Oba zahynuli.

12. června 2016 - Po střelbě v nočním gay klubu v Orlandu na Floridě zemřelo 50 lidí; jedná se o nejhorší případ střelby v historii USA. Pachatelem byl radikál Omar Mateen, který se narodil na Floridě, jeho rodiče pocházejí z Afghánistánu. Mateen se během útoku přihlásil k Islámskému státu, jeho otec ale radikální islám jako motiv odmítl. Jeden z Mateenových známých, který ho znal jako častého návštěvníka gay klubu, se přiklání k tomu, že se Omar nedokázal vyrovnat se svou sexuální orientací.

17.-19. září 2016 - Ahmad Khan Rahami, naturalizovaný Američan afghánského původu, rozmístil v New Jersey a v New Yorku několik bomb, jejichž exploze zranila 31 lidí. Útočník byl zadržen dva dny po explozích po přestřelce s policisty, kteří ho našli spícího u vchodu do baru v Lindenu. Při zatýkání utrpěli zranění dva policisté i pachatel.

28. listopadu 2016 - Devět zraněných si vyžádal útok somálského studenta v kampusu státní univerzity v Columbusu v americkém státě Ohio. Útočník, identifikovaný úřady státu jako Abdul Razak Ali Artan, nejprve najel autem do lidí, kteří stáli na chodníku, pak z vozu vystoupil a napadl další lidi sekáčkem na maso. Ozbrojence zastřelil policista, který byl poblíž. Artan strávil sedm let v uprchlickém táboře v Pákistánu, do USA odjel v roce 2014.

Nejtragičtější teroristické útoky v Evropě:

26. října 2002 - Po útoku komanda na moskevské divadlo Dubrovka obsazené přes dva dny čečenskými teroristy zahynulo 129 civilistů a 40 teroristů. Většina lidí zemřela na následky otravy plynem, který byl použit při zásahu. K odpovědnosti za útok se přihlásil čečenský polní velitel Šamil Basajev.

11. března 2004 - Ráno krátce po půl osmé explodovaly bomby umístěné islámskými radikály ve vlacích v Madridu a zabily 191 osob, dalších 1841 lidí bylo zraněno.

3. září 2004 - Smrtí 334 lidí (včetně 186 dětí) skončilo po neplánovaném útoku ruských jednotek třídenní obléhání školy v severoosetském městě Beslan. Skupina asi 30 pročečenských teroristů, kteří byli až na jednoho zabiti, zadržovala ve škole 1200 rukojmích. Zahynulo také 12 příslušníků speciálních sil. K odpovědnosti za útok se přihlásil Basajev.

7. července 2005 - Série čtyř bombových útoků v ranní špičce v centru Londýna zabila 56 lidí (k tomu čtyři atentátníky) a dalších asi 700 osob zranila; tři bomby explodovaly v metru a čtvrtá v dvoupatrovém autobuse. Tři atentátníci byli britští muslimové pákistánského původu, čtvrtý terorista byl Brit jamajského původu. Všichni se narodili v Británii.

7. ledna 2015 - Dva islámští radikálové, hlásící se k organizaci Al-Káida z Arabského poloostrova (AQAP), postříleli v Paříži v budově satirického týdeníku Charlie Hebdo a poblíž 12 lidí; po dvou dnech na útěku je policie zastřelila. Zabit byl 9. ledna i na ně napojený islámský radikál, který v Paříži 8. ledna zastřelil policistku a 9. ledna zabil čtyři lidi v obchodě s košer potravinami.

13. listopadu 2015 - Při šesti teroristických útocích v Paříži zahynulo 129 lidí, jeden člověk později zemřel v nemocnici. Přes 350 lidí bylo zraněno, zahynulo i sedm atentátníků. Teroristé stříleli z útočných pušek v klubu Bataclan (90 mrtvých) a na několika místech v centru Paříže (na 40 mrtvých).

22. března 2016 - Při dvou sebevražedných útocích v Bruselu zemřelo 32 lidí (k tomu tři pachatelé) a na 340 bylo zraněno. Výbuch na letišti Zaventem si vyžádal 16 životů, exploze v metru pak měla přes také 16 obětí.

14. července 2016 - Při útoku ve francouzském městě Nice, kde do davu lidí oslavujících státní svátek najelo nákladní auto, zemřelo 84 lidí.

Témata:  terorismus USA Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy