Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Republikánská revolta proti prezidentovi? Senátor McCain může zhatit Trumpovy plány

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington - Americký prezident Donald Trump má odpůrce i v řadách vlastní Republikánské strany. Tím nejzarytějším je vlivný senátor John McCain (80). Nelíbí se mu plány na zlepšení vztahů mezi USA a Ruskem, ani nový migrační dekret.

Jejich rivalita začala již během kampaně, kdy Trump zpochybnil válečné zásluhy McCaina, který padl do zajetí během bojů ve Vietnamu. McCain otevřeně odmítl podpořit Trumpa kvůli zveřejněným nahrávkám z minulosti, které zachycovaly Trumpovy neuctivé a obscénní výroky o ženách.

Když Trump vyvázal USA z členství v transpacifické obchodní dohodě (TPP), McCain zdůraznil výhody podobných paktů pro USA. Postavil se do opozice i ve chvíli, kdy se prezident svěřil s plánem opětovně zavést mučení vězňů podezřelých z terorismu, od něhož Trump nakonec ustoupil.

Asi nejhlasitěji byl slyšet při podpisu dekretu, kterým Trump dočasně zakázal vstup do USA občanům sedmi muslimských zemí a přerušil přijímání uprchlíků.

"Tento exekutivní příkaz vysílá signál, ať již záměrně či ne, že Amerika nechce, aby do ní přicházeli muslimové. Proto se bojíme, že tento exekutivní příkaz může spíše posílit nábor nových teroristů než zvýšit naši bezpečnost," uvedl McCain ve společném prohlášení s dalším Trumpovým odpůrcem ze Senátu Lindsayem Grahamem.

Na to Trump na twitteru odpověděl popuzeným komentářem, že dvojice "se pokouší rozpoutat třetí světovou válku".

Pokud bude Trump pokračovat ve snaze o sbližování s Putinem, dá se čekat další McCainův odpor. Jako šéf senátního výboru pro ozbrojené složky má v bezpečnostních otázkách značný vliv na republikány v Kongresu a podle AP se dá očekávat, že může Trumpovi případné uvolnění protiruských sankcí výrazně ztížit.

Témata:  John McCain Donald Trump USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy