Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skupiny bojující v Sýrii se radují. USA je teď více podporují, dodaly jim i techniku

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek – Vůbec poprvé dodala mezinárodní koalice vedená Spojenými státy skupinám bojujícím proti radikálům v Sýrii obrněná auta. Informoval o tom dnes mluvčí těchto skupin, které si říkají Demokratické síly Sýrie (SDF). 

Podle mluvčího SFD Talála Sila tato koalice pocítila ze strany USA větší podporu od výměny vlády ve Washingtonu. Bojovníci získali obrněná auta a vozy určené k přemísťování bojovníků před čtyřmi pěti dny, řekl Silo.

„Ačkoli jich nebylo moc, je to důkaz ochoty k větší podpoře. Dříve jsme pomoc v takové formě neměli, mohli jsme dostat jen lehké zbraně a munici. Ze strany nového amerického vedení jsou to známky ochoty k nové pomoci pro naše jednotky," řekl Silo s tím, že již absolvovali schůzky se zástupci nové administrativy, kteří jim slíbili další podporu.

Síly bojují proti radikálům z Islámského státu a vznikly v roce 2015 na popud USA. Mají až 25.000 členů, jejich hlavní složkou jsou kurdské milice YPG a stojí za nimi mezinárodní letecká koalice vedená Spojenými státy.

Od loňska bojují SFD proti IS v provincii Rakka, která je syrskou baštou Islámského státu. Američané jim dosud zasílali jen lehké zbraně a rovněž do oblasti posílali své odborníky, kteří fungovali jako vojenští poradci. Podpora vyvolala napětí ve vztazích mezi Washingtonem a Ankarou. Turecko totiž milice YPG považuje za odnož turecké Strany kurdských pracujících (PKK) – a podle Ankary patří k teroristickým skupinám.

Zástupce kurdských milicí dnes řekl, že boje v Rakce vstupují do nové fáze, jejímž cílem je zcela obklíčit stejnojmenné provinční středisko. Přeruší se tím spojení velení IS s jeho oddíly ve východní provincii Dajr az-Zaur. „Příští fází boje je zcela Rakku izolovat. Abychom to dokázali, musíme se dostat k silnici mezi Rakkou a Dajr az-Zaurem. To bude obtížné," sdělil agentuře Reuters nejmenovaný zdroj z YPG.

Silo potvrdil, že se připravuje nová operace proti IS, která má začít za několik dní. Detaily ale neuvedl.

Témata:  Islámský stát Sýrie USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy