Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americké úřady do země pustí 872 uprchlíků

Chicago
Chicago
Foto: Pixabay

Washington - Navzdory 120dennímu zákazu přijímání utečenců, který minulý týden vydal prezident Donald Trump, přijmou Spojené státy ještě 872 uprchlíků. Oznámil to jeden z amerických úředníků.

Podle Kevina McAleenana z úřadu pro celní kontrolu a zabezpečení hranic splňují tito běženci výjimku, kterou páteční protiimigrační výnos obsahuje: buď již byla spuštěna procedura jejich přesunu do azylu nebo by příslušné osoby byly vystaveny „nepřiměřenému strádání", pokud by jim úřady odepřely přijetí.

Na tiskové konferenci dnes McAleenan také bilancoval dopady Trumpova dekretu, který zakazuje cesty do USA občanům sedmi zemí z Afriky a Blízkého východu.

Ministr pro vnitřní bezpečnost John Kelly také uvedl, že některé ze sedmi zemí, pro jejichž občany platí zákaz cestování do USA, zřejmě v brzké době z daného seznamu nezmizí. Opatření bylo vyhlášeno na 90 dní, během nichž se zhodnotí, zda na listinu bude přidána další země či nějaký jiný stát bude naopak odebrán.

Opatření se zatím dotklo 721 osob, které nesměly nastoupit do letadla směřujícího do USA. V této souvislosti uvedl, že letecké společnosti, které realizovaly příslušná opatření, vyhodnocovaly nařízení a prováděcí předpisy přehnaným způsobem. McAleenan rovněž přiznal, že komunikace ohledně výnosu nepatřila mezi americkými federálními úřady „k těm nejlepším".

Témata:  Donald Trump USA uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy