Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nepokoje v Florencii: Migranti obsadili dům. Jsme uprchlíci a ne zvířata, volají

uprchlíci
uprchlíci
Foto: Reprofoto YouTube

Florencie – Italskou Florencii už více než dva týdny trápí nepokoje, které vypukly 12. ledna, poté, co vypukl požár v dočasném útulku (Sesto Fiorentino) pro asi stovku žadatelů o azyl. Jeden uprchlík přišel o život, další dva se přiotrávili zplodinami. Informují o tom server Radio Vaticana a Euronews.

Podle serveru Euronews vypukly po požáru mezi somálskými uprchlíky a policií potyčky přímo před budovou úřadu florentské prefektury. Někteří migranti se prý pokusili vstoupit do budovy, policie je ale vytlačila ven.

Asi stovka Somálců bez přístřeší se podle Radia Vaticana před prefekturou dožadovala nového bydlení. „Nejsme návštěvníci, chceme skutečný domov," žádali. Provizorní bydlení ale nepřijali a nakonec obsadili dům na ulici via Silvio Spaventa, který je ve vlastnictví italských jezuitů a ze kterého se má brzy stát studentská kolej.

Tamní arcibiskup, kardinál Giuseppe Betori, minulý týden uvedl, že „situaci sleduje stejně jako všechny události, které se týkají žadatelů o azyl a uprchlíků v městě, a doufá, že se podaří skloubit požadavky zákonnosti, solidarity a pohostinnosti“.

Jeden z migrantů, kteří okupují jezuitský dům, a který žije v Itálii již 10 let, řekl místnímu listu La Nazione, že on a další migranti požadují stabilní bydlení. To, co jim bylo nabídnuto, považuje za nedůstojné, navíc by to bylo jen řešení na několik dní.

„Nejsme zvířata, která je možno přehazovat z místa na místo každé dva měsíce. Jsme uprchlíci a máme více práv než druzí," tvrdí Somálec.

Témata:  Itálie uprchlíci Somálsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.