Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změní se Trumpův seznam zakázaných zemí? může přidat další zemi, píše server

Pákistán
Pákistán
Foto: Pixabay

V případě zavedení Pákistánců na seznam zakázaných osob, které do USA momentálně nesmí, jen poroste domácí i mezinárodní izolace Washingtonu, píše web The Diplomat. Minulý týden vydal nový americký prezident Donald Trump kontroverzní nařízení, které zakazuje do země dočasně vpustit převážně muslimské občany. Kroky Trumpovy vlády vyvolaly bouřlivé reakce. Na několika místech USA došlo k masivním protestům, jiní nazývají rozhodnutí jako rasistické a islamofobní.

Momentálně se prezidentův příkaz omezuje vstup občanů ze sedmi států na území USA. Očekává se však, že seznam zakázaných zemí dále poroste, především se pak může rozšířit o další muslimské země, které produkují povstalecké a teroristické skupiny.

List The Diplomat uvedl, že umístění Pákistánu na seznam by bylo pro Trumpa snadno ospravedlnitelné. Zejména pak v souvislosti s teroristickými útoku z roku 2001, které připravily o život tři tisíce lidí. Právě nedaleko Islamábádu dopadlo o deset let později speciální americké komando tehdy nejhledanějšího teroristu světa, Usámu bin Ládina.

Různé pákistánské militantní skupiny provedly několik útoků na americké vojáky v Péševáru, nebo se pokusily odpálit auto v New Yorku, které bylo plné výbušnin. List také hovoří, že spíše než ochranu amerického území chce Trump zoufale naplnit část jeho předvolebních slibů, ve kterých prohlašoval, že do USA nepustí všechny muslimy.

Témata:  Pákistán USA Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy