Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migrační dekret dál otřásá Amerikou. Objevují se některé otazníky

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Washington - Americký prezident Donald Trump v pátek pozastavil vládní přestěhovalecký program a zakázal občanům sedmi muslimských zemí vstup do USA. Migrační dekret obsahuje řadu výjimek a stále způsobuje chaos. Otazníky se objevují nad autorstvím příkazu.

Pokud jde o zákaz přijímání běženců, nevztahuje se podle úředníků Bílého domu na osoby, jejichž azylové řízení už bylo zahájeno. Pod ochranu USA se rovněž dostanou osoby, které by byly vystaveny "nepřiměřenému strádání", pokud by jim úřady přijetí odepřely.Stovky utečenců se už v minulých dnech na základě těchto výjimek vyhnuly deportaci.

Na zhruba tisíc dalších lidí se platnost Trumpova dekretu nevztahuje, protože mají právo trvalého pobytu v USA a jsou držiteli takzvaných "zelených karet".

Pokyn o zákazu vstupu do USA se nevztahuje na zahraniční diplomaty ani na personál OSN. Nejasný je podle agentury AP status pilotů obsluhujících linky do USA, kteří jsou občany některé ze zemí postižených zákazem.

O problémy při cestách do USA se podle amerických úředníků nemusejí strachovat lidé s dvojím občanstvím, tedy držitelé dvou pasů, z nichž jeden byl vydán v některé ze sedmi zemí postižených zákazem.

Kevin McAleenan, šéf Úřadu pro celní kontrolu a zabezpečení hranic, v úterý novinářům řekl, že lidé cestující do USA nebudou posuzováni podle národnosti, ale podle pasu, který předloží. "Bude-li vydán bezpečnou zemí, není důvod jim vstup do USA upřít," řekl McAleenan.

Server Politico dnes napsal, že na přípravě sporného dekretu se tajně podílel personál právního výboru Sněmovny reprezentantů bez vědomí jeho předsedy Boba Goodlattea. "Tajná práce personálu na migračním příkazu otřásá Kapitolem," napsal server.

Goodlatte, republikán z Virginie, hájil členy svého výboru tvrzením, že na formulaci exekutivního příkazu neměli žádný vliv. Podle serveru Politico ale Bílý dům tvrdí, že Trumpův dekret "sepsali republikáni na Kapitolu".

Témata:  Donald Trump USA

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy