reklama

Bývalý prezident už reagoval na Trumpovo rozhodnutí omezit imigraci - v pondělí vydal prohlášení o svém "zásadním nesouhlasu" s diskriminací lidí podle jejich náboženského přesvědčení. K Američanům ale nepromluvil přímo, jen prostřednictvím svého mluvčího.

Obama nekomentoval vyhazov Sally Yatesové, kterou předloni sám do funkce náměstkyně ministra spravedlnosti dosadil. Trump v úterý Yatesovou odvolal, když zakázala ministerským právníkům hájit u soudu sporný prezidentský migrační dekret. Yatesová měla ministerstvo řídit do doby, než nový ministr Jeff Sessions projde hlasováním v Senátu.

Demokratická strana tvrdě zasažená neúspěchem Hillary Clintonové v prezidentských volbách zoufale potřebuje nové vedení, napsal Politico. Obamovi ale někteří demokraté vyčítají, že moc vítěznému Trumpovi předal příliš pokojně a fakticky tak "legalizoval" jeho kontroverzní postoje.

Postavit exprezidenta do čela hnutí proti Trumpovi Obamovi poradci za žádnou cenu nechtějí, uvedl americký server. "Naše hodnoty můžeme prosadit jedině v případě, že sami lidé vezmou odpovědnost na sebe," prohlásil Obamův poradce Eric Schultz.

"Exprezident dobře ví, že v budoucnu se naskytne příležitost veřejně komentovat ještě drastičtější rozhodnutí, než ta dosavadní, která Trump učinil. Dopad jeho slov pak bude o to větší," soudí jeho poradci.