Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Demokraté komplikují projednávání Trumpových návrhů na ministry

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Washington – I dnes se američtí demokraté vzpírali a bojkotovali další z plánovaných hlasování na úrovni výborů. Tentokrát o šéfovi Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA). 

Prezident Donald Trump do této funkce nominoval oklahomského ministra spravedlnosti Scotta Pruitta, který v minulosti vyjádřil pochybnosti o existenci klimatických změn. Naopak se uvolnila cesta pro hlasování pléna Senátu o kandidátovi na ministra spravedlnosti Jeffovi Sessionsovi, který v minulosti zastával post alabamského ministra spravedlnosti.

O den dříve demokraté zablokovali obsazení míst šéfů rezortů financí a zdravotnictví. Odklad hlasování ve výborech si vymohli na základě pravidla, že se jednání má účastnit alespoň jeden zástupce demokratů. Dnes republikánská většina toto pravidlo v případě ministerstev financí a zdravotnictví pozastavila a prosadila tak přesun hlasování do celého Senátu.

Spor se vedl o kandidáta na ministra zdravotnictví Toma Price, u kterého se demokraté zajímali o to, že v rozporu se svým dřívějším prohlášením před senátory obdržel finančně zvýhodněnou nabídku nákupu akcií jedné australské zdravotnické společnosti.

Steve Mnuchin, kandidát na ministra financí, zase upoutal pozornost, když při slyšení v Senátu zřejmě nepravdivě popřel skutečnost, že banka OneWest, kterou vlastnil, automatizovaně přes počítač schvalovala dokumenty u problematických hypotečních úvěrů, aniž by je posuzovala individuálně.

Price i Mnuchin dostali ve výborech po 14 hlasech, přičemž vzhledem k neúčasti demokratů žádný nebyl proti. Sessions obdržel 11 hlasů pro, ale devět bylo proti.

Kandidát na post šéfa americké diplomacie Rex Tillerson v pondělí úspěšně absolvoval předběžné hlasování v Senátu amerického Kongresu, při němž ho podpořilo 56 ze stovky senátorů. Rozhodující hlasování Tillersona čeká dnes. 

Témata:  USA Donald Trump Kongres Spojených států amerických (United States Congress)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy