Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpův dekret o migraci by měl být co nejrychleji zrušen, tvrdí šéf OSN

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York – Šéfovi OSN Antóniu Guterresovi se nelíbí protiimigrační výnos amerického prezidenta Donalda Trumpa, který zakazuje cesty do USA občanům sedmi zemí s převážně muslimským obyvatelstvem. Vyzval k tomu, aby byl co nejrychleji zrušen.

Zprávu přinesly agentury Reuters a AFP. „Není to způsob, jak nejlépe ochránit USA nebo jakoukoli jinou zemi ve vztahu k vážným obavám, které existují ohledně možné teroristické infiltraci," citují agentury Guterrese.

Nemyslí si prý, že je to účinný způsob, jak to udělat. „Myslím, že tato opatření by měla být zrušena raději dříve než později," dodal. Už v úterý řekl, že u tohoto opatření přijatého „naslepo" hrozí, že bude neúčinné.

USA podle něj mají právo, ba dokonce povinnost kontrolovat své hranice, aby zabránily vstupu členů teroristických organizací. Jejich opatření ale nemohou být založena „na jakékoli formě diskriminace kvůli náboženství, etnickému původu či státní příslušnosti". Taková diskriminace „spouští vlnu úzkosti a hněvu, kterou může usnadnit propaganda teroristických organizací, proti nimž chtějí všichni bojovat", prohlásil šéf OSN.

Generální tajemník OSN zároveň v úterý upozornil, že „opatření naslepo, která nejsou založena na solidních zpravodajských informacích", mohou být neefektivní.

Témata:  USA Donald Trump OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy