Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nečekané prohlášení z USA: Washington by mohl plánovat jaderný útok na Čínu a Rusko

Výbuch atomové bomby
Výbuch atomové bomby
Foto: Pixabay

Washington – Spojené státy by mohly plánovat překvapivý jaderný útok na Čínu a Rusko, varuje bývalý americký armádní major a historik. Uvádí to v souvislosti se studií, kterou měly na žádost Kongresu vypracovat americké zpravodajské agentury. Tato studie by měla zhodnotit „přežití politického a vojenského velení“ v Číně a Rusku v průběhu války.

Tato zpráva by mohla být považována za signál, že se USA připravují na preventivní úder na oba státy, uvedl pro anglickou verzi ruského serveru Sputnik vysloužilý americký armádní major a historik Todd Pierce. Studii měly vypracovat americké zpravodajské služby a Strategic Command, který má na starosti americké jaderné síly.

„Žádný jiný národ nemá v úmyslu na nás útočit – s výjimkou případu, kdy by přežil náš preventivní útok. Pak můžeme očekávat, že jejich odvetné opatření bude to nejlepší, co mohou ukázat. To je důvod pro tuto studii - abychom zajistili ničení jejich velení a řízení prvním úderem,“ tvrdí Pierce.

Jak poukazuje server Express, kongres nařídil vypracovat „zprávu o životnosti ruského a čínského politického a vojenského vedení, velení a řízení a kontinuitě vládních programů a aktivit". Tato zpráva měla být předložena výborům kongresu do 15. ledna, tedy pět dní před inaugurací nového prezidenta Donalda Trumpa.

Zpráva by mimo jiné měla přinést informace o tom, odkud by vysocí političtí a vojenští představitelé v Číně a Rusku „řídili činnost v průběhu krize a války". Posoudit by materiál měl i umístění „nadzemních a podzemních zařízení důležitých pro přežití politického a vojenského vedení a kontinuitu vládních programů a aktivit".

Pierce varoval, že by tato zpráva mohla být vysvětlena tak, že „USA chtějí prozkoumat možnost ničit Vladimira Putina a Si Tin Pchinga při náhlém útoku“. Tvrdí také, že studie není obranný tah, ale „typické americké žvanění, kdy plánují útočné vojenské operace".

Bývalý důstojník CIA Phil Giraldi pak naopak uvedl, že dokument považuje za součást komplexního rutinního posouzení, které má provést vojenská zpravodajská služba. „Myslím, že jde o rutinní plánování pro případ nepředvídatelných událostí. Nevidím žádný důkaz, že by to bylo iniciováno osobně některým z jestřábů,“ přiznal.

Dodal, že americké ministerstvo obrany připravilo plány pro všechny možné události včetně těch nepravděpodobných. „Jsem si jistý, že Pentagon dokonce vypracoval plán toho, co by se stalo, kdybychom podnikli invazi do Kanady. V roce 1812 to nevyšlo právě dobře,“ dodal.

Témata:  USA Rusko Čína jaderné zbraně

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy