Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyšlou USA ozbrojené síly do Mexika? Trump prý vyhrožoval, že učiní rázný krok

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americký prezident Donald Trump nedávno telefonicky hovořil se svým mexickým protějškem Enriquem Peňou Nietem o sporné stavbě zdi na hranici obou zemí. Podle agentury AP nový šéf Bílého domu pohrozil, že by Mexiko mělo lépe zvládat boj se zločinci, nebo se o ně na mexickém území postarají americké ozbrojené síly.

"Máte tam dole u vás hromadu špatnejch chlápků. Neděláte dost, abyste je zastavili. Myslím, že vaše armáda se bojí. Naše ne, takže bych ji mohl poslat, aby se o to postarala," řekl Trump podle úryvků z přepisu pátečního telefonátu, které má AP k dispozici. Bílý dům se k věci oficiálně nevyjádřil.

Není zřejmé, kdo jsou oni lidé, které nedokáže Mexiko zastavit a pro něž Trump již poněkolikáté použil anglicko španělský výraz "bad hombres". V minulosti takto narážel na drogové kartely, ale se zločinností spojoval i imigranty přicházející do USA nelegálně.

Podobný přepis, podle něhož Trump na Peňu Nieta v telefonátu útočil, přinesla i některá mexická média. Podle mexického ministerstva zahraničí jsou tyto zprávy zcela nepravdivé.

Témata:  Donald Trump Mexiko USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy