Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalifornští studenti se vzbouřili proti šéfovi Breitbart News. Postavili barikády a odpalovali dělbuchy

Policie USA
Policie USA
Foto: Pixabay

Berkeley - Studenti Kalifornské univerzitě v Berkeley ve středu postavili barikády, zažehli ohně a odpalovali dělobuchy. Protestovali tak proti plánované přednášce Milo Yiannopoulose, šéfa konzervativního webu Breitbart News.

Vedení školy na twitteru oznámilo, že po protestech bylo Yiannopoulosovo vystoupení zrušeno a škola uzamčena.

Breitbart News donedávna řídil Steve Bannon, který podporuje prezidenta Donalda Trumpa a stal se nyní jeho poradcem. Podle stanice CNN se demonstrující studenti vyjadřovali proti Trumpovi a jeho dekretům, kterým nový prezident dočasně pozastavil přijímání uprchlíků a vstup osob z vybraných muslimských zemí.

Policie účastníkům studentského protestu nařídila, aby se rozešli, ale krátce poté studenti zažehli oheň a házeli kovové objekty do budovy studentského svazu. CNN odhadla jejich počet v řádu stovek. Jeden z účastníků nesl nápis Žádné bezpečné místo pro rasisty.

Yiannopoulosův twitterový účet byl loni uzavřen kvůli jeho podílu na urážkách černošské herečky Leslie Jonesové. K událostem v Berkeley prohlásil, že levici "děsí svoboda projevu, takže dělá cokoli, aby ji zastavila". Televizní stanici Fox News řekl, že ho policie musela evakuovat, protože lidé házeli kamení a jiné předměty.

Témata:  demonstrace v USA Donald Trump USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy