reklama

„Předpokládat, že někdo jen kvůli věku nebo pohlaví nepředstavuje hrozbu, by bylo špatné.“ Právě těmito slovy reagoval mluvčí Bílého domu Sean Spicer na zprávy amerických médií, podle kterých byl mezi více než stovkou lidí, kteří byli zadrženi na amerických letištích poté, co prezident Donald Trump podepsal exekutivní příkaz o omezení imigrace, pětiletý chlapec. Ten údajně na letišti musel čekat čtyři hodiny, podle některých zpráv dokonce byl spoutaný. Chlapec je přitom občanem USA, má íránskou matku, která na něj čekala. 

Případ pobouřil také senátora Chrise Van Hollena, který jej označil za „šokující“. Podle listu Independent byl chlapec zadržen navzdory tomu, že úřady byly dopředu informovány o jeho příletu. Když se senátor pokoušel zjistit, jestli byl chlapec propuštěn, letištní úřady mu odmítly informaci poskytnout.

„Sean Spicer má naprostou pravdu. Tento pětiletý chlapec čekající na letišti má jistě ďábelský plán. Všichni pětiletí ho mají. Když pětileté dítě přijde do této země, začne být téměř okamžitě nepřátelské. Dotkne se všeho v domě a jeho ruce budou z nevysvětlitelného důvodu lepkavé. A nic v domě pak nebude čisté,“ píše v reakci na zprávu komentátorka Alexandra Petri pro server listu The Washington Post.

„Chce zasít dezinformace. Chce běhat a vyvolat chaos a bude dělat zvuky ústy napodobující letadlo, i když zjevně není letadlo. Chce říci, že podlaha je láva. Řekne, že je dinosaurus. Řekne, že je Batman. Řekne, že je lékař, který vás může očkovat proti breberkám. Všechno to budou lži,“ píše komentátorka.

„Chce spáchat sabotáž. Chce způsobit nehodu a zbourat věž, když zrovna telefonujete. Chce vysypat své Lego na koberec, a když přes něj v noci projdete bosí, budete se rouhat. Ale tady se to nezastaví. Bude vám vyprávět nekonečné příběhy. Použije k tomu příšerné propagandistické umění, ve kterém je vaše hlava příliš velká a obě ruce jsou tyče a vaše ústa jsou hrozný bazén plný žlutých kamenů. Má v plánu změnit svou postel v kosmickou loď bez registrace u NASA. Má v plánu pozvat kamarády ze školy a držet je jako rukojmí za pohovku pomocí své armády vycpaných hrochů,“ vzkazuje Spicerovi.

„Ach ano, pětiletý chlapec má ďábelské plány. Podívejte se toho, který stál na letišti. Nemá ani čtyři stopy, ale jeho mysl je plná plánů: jít do podivné nové školy a naučit se nový podivný jazyk a udělat si podivné nové kamarády a naučit je nakreslit pastelkami graffiti všude po stěnách. Má v plánu spát v domě, kde ho nebudí zvuk padajících bomb. Má v plánu spáchat strašné sabotáže jako splachovat podivné věci do záchodu, Protože tady je záchod umí záchod splachovat. Má v plánu vyrůst v nejděsivější věc na světě – v Američana. A když ho od toho odradíte - budete mít velké štěstí, když nebude mít jiné plány,“ dodává komentátorka.