reklama

Uvedl to dnes na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na velení ukrajinské armády. Ta ještě ve čtvrtek večer v předchozí bilanci informovala o dvou zabitých a desítce raněných vojáků.

Kyjev dnes oznámil, že kromě Avdijivky se boje rozšířily i do nedalekých obcí Pisky, Verchnotorecke a Voďane. Povstalci prý nasadili tanky, granátomety a minomety různých kalibrů. Během bojů ztratili čtyři bojovníky. Přestřelky a ostřelování ukrajinská média hlásí i z okolí azovského přístavu Mariupol a z Luhanské oblasti.

Evakuace civilistů z Avdijivky:

Z porušování příměří a eskalace napětí se obviňují obě znepřátelené strany. Situace na východě Ukrajiny se dostala i na pořad Rady bezpečnosti OSN. Konflikt si od dubna 2014 vyžádal na 10 tisíc mrtvých.

Z Moskvy se nyní ozývají hlasy, že by ukrajinský prezident Petro Porošenko prý rád zrušil mírové dohody z Minska a problém opět řešil silou. Podle některých těchto hlasů ukrajinský prezident také prověřuje, jaký postoj vůči Ukrajině hodlá zaujmout nový americký prezident Donald Trump.

Představitel ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk naopak s narážkou na ruskou podporu povstalců obvinil "ruská okupační vojska", že pokračují v porušování veškerých dohod o přerušení palby.