Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejvyšší bojová připravenost v Rusku? Putin nařídil prověrku vzdušných a kosmických sil

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin nařídil mimořádnou prověrku bojeschopnosti vzdušných a kosmických sil. Štáby od rána uvádějí jednotky do nejvyšší bojové připravenosti.

"Dnes, v souladu s rozhodnutím vrchního velitele ozbrojených sil za účelem vyhodnocení připravenosti orgánů vojenského velení vojsk a plnění cvičných a bojových úloh začala mimořádná prověrka vzdušných a kosmických sil," oznámil ministr obrany Sergej  Šojgu na poradě.

Zvláštní pozornost se má podle ministra během tohoto taktického cvičení věnovat stavu plnění služby, rozvinutí systémů protivzdušné obrany jako za válečného stavu a připravenosti leteckých uskupení k odražení agrese.

Vzdušné a kosmické síly vznikly předloni z Putinova rozkazu sloučit vojenské letectvo a protivzdušnou obranu. Její součástí již byla i kosmická vojska. Současným velitelem těchto sil je generálplukovník Viktor Bondarev.

V Rusku, jak podotýkají média, někdy ironicky, bývají prověrky vojsk nečekané, ale pravidelné. V roce 2013 se dostaly na veřejnost informace, že cvičení vojsk kosmické obrany dopadlo v Putinových očích jenom "na trojku", protože obrana nesestřelila dvě z 11 raket.

Témata:  Vladimír Putin Ruská armáda Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy