reklama

Trump rozhodnutím odvolacího soudu nemůže dál uplatňovat dekret z 27. ledna, kterým zakázal vstup do USA po dobu 90 dní občanům Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu a další omezení přistěhovalectví. Trump věří, že jeho rozhodnutí prý podporuje víc Američanů, než kolik jich proti němu protestuje.

Tři soudci federálního odvolacího tribunálu v San Francisku ale zdůvodnili své čtvrteční odmítnutí prezidentova dekretu potřebou chránit "všeobecný zájem" v duchu ústavy a předejít případné diskriminaci. Vláda podle nich také neprokázala, že pozdržení platnosti dekretu vážně ohrožuje bezpečnost Spojených států.

"Uvidíme se u soudu. Ve hře je bezpečnost našeho státu," napsal v reakci na verdikt ve čtvrtek večer místního času (dnes brzy ráno SEČ) v tweetu prezident Trump. Podle agentury Reuters řekl novinářům, že vláda nakonec případ vyhraje a soudní verdikt odmítl jako "politický".

"Pane prezidente, právě jsme vás viděli u soudu a porazili vás," odvětil republikánovi Trumpovi demokratický guvernér státu Washington Jay Inslee. Jeho stát byl jedním z těch, které zažádaly soud v Seattlu o zablokování Trumpova kontroverzního dekretu.

Trump již dříve řekl, že je odhodlán podstoupit boj a prosadit své nařízení skrz právní systém, protože to podle něj zemi prospěje. Podle amerických právních expertů se tak žaloba proti Trumpovu dekretu postupně dostane až k nejvyššímu soudu Spojených států.