Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pláž na Novém Zélandu vyplavila přes 400 kytovců

Velryby, ilustrační fotografie
Velryby, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Wellington - Přes 400 kytovců uvázlo na pláži na Novém Zélandu a asi tři čtvrtiny z nich uhynuly. O život zbylých nyní bojují dobrovolníci, naděje na úspěch je však mizivá.

Jedná se podle záznamů v zemi o třetí největší podobný incident na Novém Zélandu.

Pláže Nového Zélandu patří k místům s největším výskytem uvázlých kytovců, většinou se k pevnině dostanou během migrace z antarktických vod.

Nejvážnější taková událost se stala v roce 1918, kdy na pláži uvázla najednou tisícovka velryb. V jeden den roku 1945 to byl případ 450 kytovců.

Témata:  Nový Zéland velryby zvířata

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.