Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zruší Washington protiruské sankce? Trumpův poradce vedl tajná jednání s Rusy

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Podle informací listu The Washington Post poradce amerického prezidenta pro otázky národní bezpečnosti Michael Flynn soukromě jednal s ruským velvyslancem ve Washingtonu Sergejem Kisljakem o sankcích před Trumpovou inaugurací, přestože to Trumpovi představitelé popírali.

Flynnovy kontakty by podle představitelů současné i předchozí americké vlády mohly představovat "nevhodný a potenciálně nezákonný" signál vůči Kremlu, že může očekávat zrušení sankcí, kterými loni v prosinci vláda tehdejšího prezidenta Baracka Obamy potrestala Rusko za údajné vměšování do amerických prezidentských voleb.

Podle agentury Reuters měl Flynn 29. prosince, den po Obamově rozhodnutí o sankcích, pět telefonátů s ruským velvyslancem.

Flynn podle The Washington Post ve středu dvakrát výslovně popřel, že by s velvyslancem Kisljakem mluvil o sankcích. Ale o den později z tohoto popření couvl prostřednictvím svého mluvčího, podle kterého si Flynn na debatu o sankcích nepamatuje.

Rozhovory byly součástí Flynnových kontaktů s velvyslancem, které začaly ještě před listopadovými volbami a pokračovaly během předávání moci novému prezidentovi. Kisljak nedávno potvrdil, že s Flynnem komunikoval prostřednictvím textových zpráv, po telefonu i osobně, ale zdržel se vyjádření o obsahu těchto jednání.

Témata:  protiruské sankce Donald Trump USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy