Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stoupenci Islámského státu v Libyi utekli do hor

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Tripolis - Stoupenci radikálního hnutí Islámský stát (IS) v Libyi byli v prosinci vytlačeni ze své hlavní bašty v Syrtě. Nyní utekli do hor a pouštních údolí na jihovýchod od Tripolisu.

Libyjské bezpečnostní zdroje uvádějí, že jde o několik set bojovníků, které je těžké zasáhnout bez sofistikované vojenské techniky. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Pobřežní město Syrta bylo baštou islamistů déle než rok. Loni v prosinci je ale vládní síly z města vytlačily. Radikálům se od té doby nepodařilo získat v zemi kontrolu nad srovnatelně velkým územím. Spojené státy na skupinu přívrženců IS působící na jihozápad od Syrty v lednu zaútočily s pomoci bombardérů B-2. Při náletech přišlo o život asi 80 extremistů.

Zbylí stoupenci IS se snaží zneužít politických rozkolů ke zvýšení své moci v odlehlých oblastech. Blokují přísun vody a energií do některých měst, čímž vyvolávají chaos, ale zároveň na svou stranu získávají některé členy místních komunit, kterým platí za pomoc. Libyjské bezpečnostní zdroje nicméně uvádí, že jde o "zbytek stoupenců IS v Libyi", které sleduje letectvo a zpravodajské služby.

Témata:  Libye Islámský stát

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy