Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump podpořil svrchovanost Ukrajiny, navzdory Rusku

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Vilnius - Americký prezident Donald Trump se v dopisu litevské prezidentce Dalii Grybauskaitéové vyslovil pro nedělitelnost a svrchovanost Ukrajiny.

Trump také zdůraznil, že podpora Ukrajiny přispívá k upevnění evropské i regionální bezpečnosti. O dopisu zaslaném ve středu dnes informovalo americké velvyslanectví ve Vilniusu.

Trump se o konfliktu na Ukrajině v předvolební kampani ani po zvolení příliš často nezmiňoval. Jeho smířlivé výroky vůči Kremlu a původně jen váhavá podpora Severoatlantické aliance ale vyvolaly nervozitu ve spojeneckých státech a zejména na východě aliance, tedy v Pobaltí a v Polsku.

"Vaše podpora svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny, stejně jako vaše úsilí o energetickou diverzifikaci, přispívá k dosažení našeho společného cíle upevnit evropskou a regionální bezpečnost," napsal americký prezident v dopisu Grybauskaitéové.

Formulace Trumpova dopisu je podle agentury Reuters podobná stanoviskům dřívějšího prezidenta Baracka Obamy, což nejspíš potěší americké spojence v Evropě, ale hlavně kyjevské vedení. Litva patří k nejdůraznějším zastáncům tvrdého postupu vůči Moskvě za její anexi ukrajinského Krymu a ostře se staví proti zrušení protiruských sankcí, které vyhlásila Evropská unie a Spojené státy.

Témata:  Donald Trump Ukrajina Litva Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy