reklama

Stano Daniel, který se věnuje vzdělávání romských dětí, upozornil,že "cikán je Fico." Slovo Rom totiž není novinkou v označovaní skupiny lidí, ale dlouhodobě používané slovo, které používají i sami Romové.

"Premiér se opět rozhodl ukázat svaly. Už nehovoří o Romech, ale cikánech. Není zatím jasné, zda myslí cikány nebo Cikány, protože i v tom může být (prý) ještě trochu rozdíl. S jistotou je možné v tuto chvíli jen říct, že Robert Fico zoufale potřebuje, aby jeho strana uspěla v krajských volbách, a udělá už doopravdy cokoliv," okomentoval Ficovu situaci Daniel.

Upozornil, že "když premiér hovořil o cikánech – předpokládejme, že s malým začátečním písmenem – nebylo to v opilosti." Tento slovník začal používat veřejně v médiích a podle Stanka  nemusíme diskutovat o tom, zda je fašista. "Protože je to jasné. Robert Fico je populista nejhrubšího zrna. Jestli si myslí, že mu to přinese hlasy, dá na kandidátku Roma. A když se mu poradí, že se má pochlapit a mluvit o cikánech, udělá to," doplnil ve svém vyjádření, které zveřejnil server Romea.

Podotýká, že nejčastější odpovědnou kritikou při používání slova cikán je, že jde o slovo spisovné. Upozorňuje ale, že jde o slovo hanlivé a je úplně jedno, zda Rom dává přednost pojmenování cikán. Slovo cikán totiž v romštině neexistuje, což ukazuje na příkladu „me som Rom“ – Já jsem Rom. 

Jiná je situace v zahraničí. Podle něj je nepředstavitelné, aby například němečtí socialisté začali místo výrazu Rom používat Zigeuner. "Jenže Slovensko není Německo a Smer-SD není sociální demokracie. Podle premiéra a předsedy strany jsou za nezaměstnaností jen Romové a migrační krizi organizují neziskovky, které si žijí nad poměry," dodal.

Přitom právě neziskové organizace jsou pro mnoho Romů jedinou nadějí. Svépomocná výstavba bytů, komunitní centra, terénní sociální práce, zdravotní osvěta či stipendia pro romské středoškoláky a vysokoškoláky jsou podle Daniela všechno projekty, které začaly jako nevládní aktivity a v některých případech tak doteď fungují. "Jinak řečeno, jen díky neziskovým organizacím se v osadách dá ještě žít, i když dost bídně," stýská si.

Nejhorší je ale prý na premiérových slovech fakt, že je vyslovil dva dny po Mezinárodním památném dni holocaustu. Už tam se prý začalo s populismem, když politici poukazovali na ty druhé, a i tehdy někteří hovořili, že "jen ti zlí cikáni nepracující a asociály odvlečeme."