Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Biblický příběh potvrzen? Mojžíš mohl být pod vlivem halucinogenu, když mluvil s hořícím keřem, říká izraelský vědec

Náboženství, ilustrační fotografie
Náboženství, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Jeruza – Podle biblického příběhu se Mojžíšovi zjevil v hořícím keři Bůh a sdělil mu své pravé jméno: pak mu řekl, aby zachránit Izraelity z otroctví Egypťanů. Jak poukazuje izraelský profesor, k této události mohlo skutečně dojít – Mojžíš podle něj mohl být pod vlivem omamných látek.

Podle Starého zákona Mojžíš pásl ovce svého tchána Jitra a dostal se až k Boží hoře, k Chorébu či Orebu. Tam se mu v hořícím keři zjevil Bůh a řekl mu, aby vyvedl svůj lid z Egypta do bezpečí. Příběh z knihy Exodus bývá vykládán mnoha způsoby. Někteří se domnívají, že tento boží hlas byl více než jen metafora a že Mojžíš opravdu slyšel a viděl hořící keř.

Benny Shanon, profesor kognitivní psychologie na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě, říká, že k tomu mohlo skutečně dojít. Mojžíš podle něj zřejmě byl pod vlivem halucinogenní látky. Podle Shanona za vším mohla být rostlina známá jako ayahuasca, se kterou má spoustu zkušeností.

Rostlina obvykle roste v Amazonii v Jižní Americe a profesor ji poprvé vyzkoušel ve formě lektvaru, když se v roce 1991 účastnil náboženského obřadu. V textu pro časopis Time and Mind Shanon uvádí: „Jednou z věcí, která se stane, když budete pít lektvar, je vizuální zážitek vytvořený pomocí zvuků. Zažil jsem vize, které měly duchovně-náboženské konotace."

Podobné rostliny podle něj lze nalézt také kolem hory Sinaj na Sinajském poloostrově, která je nejčastěji ztotožňována s biblickou horou Sinaj, jinak známou také jako Oreb. Konkrétně zmiňuje akácii, která je v Bibli několikrát zmíněna a ze které měla být postavena také Noemova archa.

„Navrhuji, že tato událost nezpůsobila žádnou změnu v reálném světě, která by měla co do činění buď s keřem nebo ohněm. Spíše odráží radikální změnu ve stavu vědomí diváka - to znamená Mojžíše. Mojžíšovo vnímání času se změnilo a skutečný moment mohl být subjektivně vnímán jako věčnost... dostatek času, aby byl keř před ním spálen a stráven,“ vysvětluje.

„Ale ve vnějším fyzické oblasti uplynul jen zlomek sekundy, takže ve skutečnosti k žádné skutečné změně v křoví nedošlo,“ dodal Shannon i když připustil, že své tvrzení nemůže nikdy definitivně dokázat.

Témata:  bible biblické příběhy křesťanství

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.