Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cílem turecké operace proti IS je podle Erdogana Rakka

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Istanbul - Konečným cílem turecké vojenské operace v Sýrii není jen znovudobytí města Al-Báb na radikálech z Islámského státu (IS), nýbrž vyčištění pohraniční oblasti včetně města Rakky od džihádistů.

Na tiskové konferenci před odletem na oficiální návštěvu Bahrajnu, Saúdské Arábie a Kataru to dnes řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. "Konečným cílem je vyčištění oblasti o rozloze 5000 kilometrů čtverečních," prohlásil Erdogan.

Turečtí vojáci a syrské opoziční síly už postoupily do centra Al-Bábu a dobytí této bašty IS na severu Sýrie je na spadnutí, oznámil Erdogan, kterého citovaly zahraniční agentury.

Exilová organizace SOHR nepotvrdila Erdoganovo tvrzení, že turečtí vojáci jsou už v centru Al-Bábu. Informovala ale o intenzivních bojích na severním, západním a jižním okraji tohoto města, tureckém bombardování a dělostřelecké palbě.

Turecko dlouho prosazuje zřízení "bezpečné zóny" pro civilisty na severu Sýrie, odkud by byli vytlačeni bojovníci IS a kurdských milicí YPG. Taková oblast by ale podle Ankary musela být chráněna bezletovou zónou.

Témata:  Turecko Sýrie Islámský stát Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy