Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie jako vojenská velmoc a postrach Evropy? Prověrky odhalily znepokojivé věci

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn - Britské námořnictvo a obecně armáda byla v dřívějších dobách jednou z největších vojenských sil světa. Od dob kolonizace se toho ale mnohé změnilo a některé kusy armádní techniky dnes vypadají, jako kdyby dobu před stovkami let ještě pamatovaly. Současný stav technického vybavení britské armády je totiž žalostný,

Británie při nedávných inspekcích zjistila hrozivou věc. Nejen, že je její námořnictvo prakticky nepoužitelné, ale ani ostatní složky armády na tom nejsou o mnoho lépe. Uvedl to list The Telegraph.

Podle jeho zjištění jsou například námořní lodě nesmírně hlučné. Některé přímo extrémně. Raketové torpédoborce Daring jsou pro ruské ponorky slyšitelné až na vzdálenost 100 mil. A armáda si to moc dobře uvědomuje.

Britský kontradmirál Chris Parry o šesti raketových torpédoborcích v námořnictvu tvrdí, že zní jako "krabice s nářadím". Každý z nich přitom stojí kolem miliardy liber,.

"Na mém torpédoborci jsme dokonce vráželi dřevěné klíny do poklopů, aby tolik nevrzaly, a snížili jsme tak neskutečný hluk," popsal pro The Mirror Parry.

Británie v akci

Přes žalostný technický stav britského námořnictva se armáda nadále účastní akcí po celém světě. Vyslala například torpédoborec do Černého moře, jako signál Rusku. Moskva ale o britské technice ví své a podle serveru The National Interest si z toho těžkou hlavu nedělá.

Britský list The Daily Mail pro změnu uvedl, že se torpédoborec Diamond typu 45 postaví do čela taktické skupiny NATO a pomůže ubránit 650 britských vojáků, kteří se účastní tajných cvičení na Ukrajině.

Sám server uvádí, že torpédoborce jsou pověstné svými neposlušnými motory a jejich nasazení do akce považuje spíše za symbolický krok. V přímém střetu by totiž byly tyto lodě poměrně rychle potopeny.

Armáda se rozpadá?

Britská armáda ale nemá problém pouze s námořnictvem. O mnoho lépe na tom totiž není ani pozemní technika. Tanky typu Ajax, které britské ministerstvo obrany koupilo za 3,5 miliardy liber, se nevejdou do přepravních armádních letadel, a tak je třeba je na cesty rozmontovat.

To samo o sobě dopravu prodražuje, ale i zpomaluje. Samozřejmě na to posměšně upozornily servery z celého světa a nejvíce si z britské armády střílí právě Rusko.

Více než miliarda liber padla také na 54 průzkumných dronů Watchkeeper. Na tom by samo o sobě nebylo nic zvláštního, kromě toho, že nebyly 12 let nasazeny do předních linií.

Britská vláda se proti nedostatkům hájí a tvrdí, že má nejvyšší rozpočet na obranu v Evropě. S tím ale nesouhlasí sami zástupci armády, kteří tvrdí, že britská armáda se nachází na existenčním minimu.

Témata:  Britská armáda Velká Británie Rusko

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy