Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tuniský premiér odbyl Merkelovou, nechce tábor pro migranty ve své zemi

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Tuniský premiér Júsuf Šáhid dnes jedná v Berlíně s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Dal najevo, že nesouhlasí s plány na zřízení přijímacího tábora pro uprchlíky na území Tuniska.

K úvahám o vytvoření přijímacích středisek pro uprchlíky v severní Africe o víkendu kancléřka poznamenala, že je třeba "se vzájemným respektem v klidu diskutovat o tom, jaké jsou možnosti".

Podle Šáhida nemá Tunisko na tábor pro uprchlíky kapacity. "Musí být nalezeno řešení společně s Libyí. To je jediná cesta," zdůraznil. Poukázal přitom na to, že jeho země je ještě velmi mladou demokracií.

Šáhid chce, aby se jeho zemi dostalo uznání za to, že jako jediná v regionu má demokratické struktury po nepokojích takzvaného arabského jara, které začalo v závěru roku 2010 právě v Tunisku. "Právě se chystáme zapojit do války proti teroru. Chráníme jižní křídlo Evropy. Jsme ve velmi choulostivé situaci," řekl v rozhovoru pro Bild.

Premiér také opět odmítl odpovědnost tuniských úřadů v souvislosti s Amriho teroristickým útokem v Berlíně. "Žádné chyby se nedopustily," zdůraznil k výtkám, že Tunisko tomuto muži tuniského původu nevystavilo náhradní dokumenty, a proto nemohl být včas vypovězen z Německa. "Když Amri v roce 2011 opouštěl Tunisko, nebyl žádným teroristou. Nic nenasvědčovalo tomu, že se zradikalizuje," řekl.

Témata:  Tunisko Angela Merkelová uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy