Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mezi ukrajinskými politiky to vře: Premiér Hrojsman a Tymošenková se navzájem tvrdě uráží

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: kmu.gov.ua **www.kmu.gov.ua**

Kyjev – Úterní zasedání ukrajinské vlády bylo zvláště vyhrocené. Premiér Volodymyr Hrojsman dnes na zasedání vlády označil svou někdejší šéfku vlády a vůdkyni prozápadní revoluce v předchozí dekádě Juliji Tymošenkovou za „matku populismu a korupce" v zemi. 

„Matkou ukrajinské hospodářské slabosti, ničení ukrajinské nezávislosti, korupce, populismu a neefektivnosti je Julija Tymošenková," cituje Hrojsmanova slova list Ukrajinska pravda. Tymošenková podle něj už po dvě desetiletí dělá vše možné, aby zničila Ukrajinu, ale naštěstí jí to pokaždé někdo překazil. Osočil ji také, že ji pohání touha po moci.

Expremiérka, která se snaží dosáhnout Hrojsmanova pádu, s odpovědí dlouho nevyčkávala. „Děkuji ukrajinskému premiérovi za takovou valentýnku," ironicky vzkázala Tymošenková a dodala, že „urážky svědčí o premiérově slabosti a neschopnosti počínat si mravně, oduševněle a čestně". Nejvíce ji však prý šokuje premiérova domněnka, že za nynější vlády se Ukrajincům daří čím dál lépe. Dodala, že premiéra je nutné „neprodleně sesadit".

Spolu s tuctem dalších poslanců ze své strany Vlast proto minulý týden navrhla parlamentu odvolat premiéra. Návrh se ale nedostal na pořad s odůvodněním, že nelze žádat odvolání premiéra bez demise celé vlády a že návrh na odvolání vlády podle ústavy vyžaduje podporu třetiny sněmovny, tedy nejméně 150 zákonodárců, a ne 13 poslanců. Minulý měsíc kyjevský soud nepřijal ani žalobu Tymošenkové na Hrojsmana.

Expremiérky se dotklo premiérovo tvrzení, že měla osobní prospěch z obchodů s ruským zemním plynem. V 90. letech se jí přezdívalo „plynařská princezna" kvůli její roli v ukrajinské energetice, patřila v roce 2004 k vůdčím osobnostem tzv. oranžové revoluce v Kyjevě, která ji vynesla do premiérského křesla. Brzy se ale rozkmotřila se svým někdejším spojencem, prezidentem Viktorem Juščenkem, což vedlo k jejímu pádu. Do čela vlády se vrátila v prosinci 2007, ale i tento mandát poznamenaly spory s Juščenkem.

O tři roky později těsně prohrála souboj o prezidentské křeslo s proruským prezidentem Viktorem Janukovyčem, za jehož vlády byla uvězněna za údajné zneužití pravomocí při uzavření nevýhodné dohody s Ruskem, které v lednu 2009 uzavřelo Ukrajině kohoutky s plynem. Po Janukovyčově svržení opozičními demonstranty v Kyjevě v únoru 2014 vyšla z vězení na svobodu.

Konflikt s Hrojsmanem, který se stal šéfem vlády loni na jaře po odchodu strany Tymošenkové z vládní koalice, sahá ještě do předchozí dekády, kdy se jej tehdejší premiérka snažila vypudit z křesla starosty města Vinnycja.

Témata:  Ukrajina Julija Tymošenková Volodymyr Hrojsman

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy