reklama

Kim Čong-nam byl usmrcen na letišti v malajsijském hlavním městě Kuala Lumpuru. Jihokorejská rozvědka v úterý uvedla, že Severokorejce otrávily dvě severokorejské agentky.

V souvislosti s vyšetřováním smrti Kim Čong-nama, který žil řadu let v čínském Macau, byla dnes ráno v Kuala Lumpuru na terminálu pro nízkorozpočtové lety zatčena jako podezřelá žena s vietnamským pasem na jméno Doan Thi Huong. "Žena byla identifikována podle záznamu z bezpečnostní kamery a v době zatčení byla sama," uvedla malajsijská policie v prohlášení.

Malajsijský policista Fadzil Ahmat agentuře Reuters řekl, že Kim Čong-nam v pondělí dopoledne čekal na letišti na odlet do Macaa, když k němu kdosi přistoupil zezadu a chytil ho za hlavu. Kim následně pocítil závratě, takže vyhledal lékařskou pomoc. Při převozu do nemocnice pak zemřel.

Agentura AP napsala, že Kim zdravotníkům řekl, že byl postříkán nějakou chemikálií. BBC News s poukazem na jiné zdroje napsala, že Kimovi někdo přehodil přes obličej kus látky.

Zahraniční média spekulují o motivu vraždy, z jejíhož zorganizování americké a jihokorejské zdroje podezírají vládu v Pchjongjangu. Jihokorejská rozvědka bez dalších podrobností dnes uvedla, že Pchjongjang se pokoušel o atentát na Kim Čong-nama pět let. Agentura AP k tomu nicméně poznamenala, že jihokorejské tajné služby se ohledně dění v izolované KLDR již několikrát zmýlily.

Kim Čong-nam měl pověst playboye, hráče v kasinech a povaleče. V Pchjongjangu byl ale považován spíš za nepříjemnost než za existenciální hrozbu pro severokorejský režim, napsala agentura AP. Kim Čong-nam již dříve prohlásil, že je proti dynastické vládě své rodiny v KLDR, a opakovaně dal najevo, že nestojí o vedení země.