reklama

Ve výroční zprávě se mimo jiné uvádí, že analytici zaznamenali "reálné a významné" zvýšení vojenských aktivit Číny ve vzduchu, na moři i v rámci raketových sil. Čínské zbraňové systémy jsou přitom stále sofistikovanější, varuje IISS.

Autoři zprávy ale upozornili i na Rusko, které podle nich klade velký důraz na předvádění své vojenské síly. Neváhá například připomínat svůj rozsáhlý jaderný arzenál, což si podle analytiků vyžaduje ráznou reakci ze strany NATO.

Odborníci ale nešetří kritikou ani země Evropské unie. Tvrdí, že Velká Británie nesplnila svůj závazek vůči NATO utratit v roce 2016 na obranu nejméně dvě procenta ze svého hrubého domácího produktu. To ale britští představitelé a další analytici popírají.

Rusko porušuje dohody?

Pro reálné příklady ruského a čínského zbrojení není třeba chodit daleko. List The New York Times v úterý uvedl, že Rusko tajně rozmístilo novou střelu s plochou dráhou letu. Učinilo tak navzdory výhradám amerických představitelů.

Smlouva mezi Sovětským svazem a USA o likvidaci raket středního a kratšího doletu v Evropě, která vstoupila v platnost roku 1988, přitom zakazuje rozmísťování pozemních raket s doletem od 500 do 5500 kilometrů. 

Moskva ale disponuje dvěma oddíly těchto střel, z nichž jeden se stále nalézá na zkušební střelnici Kapustin Jar na jihovýchodě evropské části Ruska. Druhý oddíl se přesunul na jinou základnu.

Čína nezůstává pozadu

Ani Čína nezůstává pozadu a v testech nových zbraní směle konkuruje svým ruským sousedům. Podle médií v lednu provedla test nové verze své mezikontinentální balistické střely, která je schopna nést deset hlavic, z nichž každá může být individuálně naváděna.

Podle amerického ministerstva obrany jsou nejnovější čínské zbrojní testy důkazem, že Peking zvyšuje kapacity svých strategických střel, zvyšuje počet hlavic, kterých má nyní podle expertů kolem 250. Zřejmě také úspěšně pokračuje ve zmenšování jaderných hlavic.

Chystá se válka?

Server South China Morning Post s odkazem na čínská státní média a analytiky už dříve napsal, že se Čína se připravuje na vypuknutí možného vojenského konfliktu s USA. "Peking se připravuje na případné zhoršení čínsko-amerických vztahů se zvláštním důrazem na bezpečnost námořní dopravy," píše server.

List People’s Daily uvedl, že čínská armáda bude i nadále provádět cvičení na širém moři bez ohledu na zahraniční provokace. Podle analytiků je ale nepravděpodobné, že by Čína ohrozila svou suverenitu a nároky tváří v tvář tlaku USA. Tato otázka přesto bude stále častěji předmětem riskantních svárů mezi Pekingem a Washingtonem.