Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skončí Fillon před soudem? Francouzská justice se chce aférou Penelopegate dál zabývat

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzská justice hodlá pokračovat v předběžném vyšetřování Françoise Fillona. Prezidentský kandidát umírnění pravice již dříve řekl, že v případě zahájení formálního vyšetřování či soudního řízení odstoupí z kampaně.

Na závěr policejního vyšetřování prokuratura rozhodne, zda případ odloží, nebo zahájí formální vyšetřování jmenováním vyšetřujícího soudce, nebo pošle Fillona rovnou před soud. Kdy se tak stane, není jasné, přičemž toto rozhodnutí může významně ovlivnit blížící se jarní prezidentské volby.

Skandál propukl koncem ledna, kdy týdeník Le Canard enchaîné začal zveřejňovat informace, podle nichž Penelope Fillonová jako asistentka svého manžela a pak jeho kolegy v letech 1988 až 2013 od státu neoprávněně získala celkem 831.440 eur (22,5 milionu Kč).

Fillon jako někdejší zákonodárce podle časopisu též štědře odměnil své děti jako své odborné asistenty, přestože tehdy teprve studovali.

Expremiér Fillon byl považován za jasného favorita voleb. Po vypuknutí skandálu jeho preference prudce klesly a průzkumy mu nyní nedávají naději postupu z prvního kola 23. dubna do rozhodujícího duelu 7. května. Podle nejnovějších průzkumů by zvítězil centrista Emmanuel Macron, který byl kdysi ve vládní Socialistické straně a loni založil vlastní hnutí Vpřed.

Témata:  Francie François Fillon soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy