reklama

Mezinárodní centrum pro studium radikalizace a politického násilí v Londýně v pondělí informovalo, že Islámský stát vytvořil tříbodovou mediální strategii, jak získat podporu, která zahrnuje "vystřelení mediálních projektilů“.

Zpráva výzkumníka Charlieho Wintera je založena na „Mediálních operacích“, dokumentu čítajícím 55 stran, který Islámský stát zveřejnil na internetu minulý rok.

Winter, který přeložil dokument z arabštiny do angličtiny, uvádí, že extrémisté mají tři propojené strategie - používat média k vykreslování atraktivity IS jako pozitivní alternativy, která nabízí něco, co by nahradilo současný stav a změnilo status quo; využívat média k popření údajných lži prezentovaných takzvanými „křižáckými národy"; a využívání médií k představování velkolepých událostí, jako byly útoky na Paříž a Brusel, a natočených poprav zajatců

Analytik také připomíná, že skupina v posledním roce ztratila v Iráku a Sýrii půdu pod nohama. „Operují v nižších počtech, mají méně než poloviční kapacity ve srovnání se situací loni touto dobou. Videí je málo a mezi jejich zveřejňováním existuje dlouhá prodleva," řekl. „Ale skrze svou propagandu vypráví pravým věřícím velmi odlišný příběh."

Ve zprávě však také konstatuje, že radikálové věří, že jsou-li mainstreamová média efektivně a správně využita, může to mít „dalekosáhlejší" účinek než nejsilnějších bomby.