Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Malajsie vzkazuje do KLDR: Chcete tělo zavražděného Kim Čong-nama? Pošlete DNA jeho příbuzných

Malajsie
Malajsie
Foto: Pixabay

Kuala Lumpur - Malajsie žádá KLDR o vzorky DNA příchuzných Kim Čong-nama, který byl zavražděn na letišti v Kuala Lumpur. Jinak tělo nevlastního bratra severokorejského diktátora Kim Čong-una nevydá.

Na Kim Čong-nama v pondělí zaútočily dvě ženy, které mu v letištní hale nastříkaly na obličej tekutinu. Malajsijští lékaři se snaží osvětlit pondělní vraždu, kterou podle Soulu spáchali agenti najatí Severní Koreou. Dnes odebrali vzorky z těla mrtvého, aby určili toxickou látku použitou k vraždě. Severokorejští diplomaté jsou podle malajsijských zdrojů proti provedení pitvy. Úřady v Kuala Lumpuru ale trvají na tom, že tělo nebude vydáno, dokud nebudou všechny požadované testy dokončeny.

"Dosud nepřijel tělo identifikovat niko z příbuzných ani blízkých. Potřebujeme vzorek DNA nějakého člena rodiny, abychom určili mrtvého. Severní Korea poslala žádost o vydání, ale než vyhovíme, musíme tělo identifikovat," sdělil policejní velitel státu Selangor Abdal Samah Mat. Pod Selangor spadá kualalumpurské letiště.

Severní Korea k vraždě nevydala žádné prohlášení, ve čtvrtek pořádala bez jakékoli zmínky o Kimově smrti oslavy narození Kim Čong-ila, což je otec obou bratrů Kimů.

Kim Čong-nama zplodil Kim Čong-il se svou druhou ženou Song Hje-rim, která zemřela v roce 2002. Matkou Kim Čong-una byla bývalá tanečnice Ko Jong-hui, čtvrtá partnerka Kim Čong-ila, která zemřela v roce 2004.

Témata:  Malajsie Severní Korea

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.