Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chovali jsme se barbarsky, byl to zločin proti lidskosti, přiznal Macron. A pak vypukla bouře

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž – Dlouho favorizovaný kandidát na prezidenta Francie François Fillon se kvůli skandálu kolem sporného zaměstnávání jeho ženy a dětí v průzkumech propadá. Zřejmě by se ani nedostal do druhého kola. V něm by se měli podle odhadů setkat šéfka Národní fronty Marine Le Penová a nezávislý centrista Emmanuel Macron. Právě Macron ale teď jedním svým prohlášením rozvířil vody. Uškodí to jeho popularitě?

Macron vyvolal bouři kritiky ze strany svých soupeřů, když označil francouzskou kolonizaci Alžírska za „zločin proti lidskosti". V televizním interview v Alžíru tento týden uvedl, že francouzské chování v Alžírsku, které dosáhlo nezávislosti v roce 1962 po osmi letech války, bylo „skutečně barbarské, a tvoří součást naší minulosti, se kterou se musíme konfrontovat tím, že se omluvíme."

Součástí Macronovy cesty byla také zastávka u Památníku mučedníků v Alžíru, kde politik uvedl, že chce podporovat „usmíření vzpomínek" mezi oběma zeměmi. Jak podotýká agentura AFP, násilná historie mezi Francií a Alžírskem je stále zdrojem napětí mezi oběma zeměmi i ve francouzských politických kruzích.

Prezident François Hollande učinil v posledních letech kroky, aby vztahy urovnal. Uznal například, že došlo ke „krvavé represi" alžírských demonstrantů ze strany policie v Paříži v říjnu 1961. Také se omluvil za přístup k takzvaným harkisům - Alžířanům, kteří bojovali za Francii.

Mnoho takzvaných harkis a jejich rodin se po konci války stalo terčem krvavých odvetných opatření alžírských nacionalistů. Zabity byly desítky tisíc lidí. „Uznávám odpovědnost francouzských vlád za opuštění harkis, masakry těch, kteří zůstali v Alžírsku, a nelidské podmínky, jimž byli vystaveni ti, které přijala Francie,“ uvedl v roce 2016 Hollande v Paříži během pietního shromáždění na památku zavražděných.

Myšlenka, že se Francie musí omlouvat, pobouřila především zástupce pravice. Republikánský kandidát Fillon Macronova slova ve středu odsoudil a uvedl, že „tato nenávist k naší historii, to věčné pokání, není hodno kandidáta na prezidenta republiky"

Wallerand de Saint-Just, člen krajně pravicové Národní fronty Le Penové, obvinil Macrona, že „střílí Francii do zad", zatímco Gerald Darmanin, spojenec ex-prezidenta Nicolase Sarkozyho, tweetnul: „Hanba Emmanueli Macronovi za urážení Francie v zahraničí“.

Není to poprvé, kdy se Macron dotkl tohoto palčivého problému. „Ano, v Alžírsku probíhalo mučení, ale také došlo ke vzniku státu, bohatství a střední třídy, uvedl pro magazín Le Point. „To je realita kolonialismu. Existují tu prvky civilizace a prvky barbarství. Kolonialismus bylo to, že se Francie podělila o svou kulturu,“ dodal.

K problému se loni v srpnu vyjádřil také Fillon, podle kterého jde o snahy „vyčistit historii“. „Francie není vinna z toho, že se chtěla podělit se o svou kulturu s národy Afriky,“ tvrdí.

Témata:  Francie Alžírsko Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy