Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Špehovali muslimští duchovní pro Ankaru? Turecko stáhlo z Německa šest imámů

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Německá policie před dvěma dny prohledala byty čtyř imámů kvůli podezření ze špionáže ve prospěch Turecka a Ankara už reaguje. Tamní přady dnes odvolaly z Německa šest muslimských duchovních.

Část tureckých duchovních ve spolkové republice úřady podezřívají, že zjišťují informace o příznivcích duchovního Fethullaha Gülena, který podle Ankary stál za pokusem o puč, a předávají je do Turecka.

Čtveřice podezřelých, která získané informace údajně předávala tureckému konzulátu v Kolíně nad Rýnem, spadá pod organizaci Ditib, zastřešující kulturní a náboženské spolky německých muslimů tureckého původu. Ditib zprostředkovaně podléhá kontrole turecké vlády.

Postup německých úřadů dnes šéf tureckého úřadu pro náboženské otázky Diyanet Mehmet Görmez podle AFP důrazně kritizoval. "Tato obvinění jsou nejhorší urážkou, jakou lze vůči duchovnímu vyslovit," prohlásil na tiskové konferenci.

"V zájmu zachování důvěry v dvoustranných vztazích obou zemí a jako gesto dobré vůle bylo do Turecka odvoláno šest imámů, kteří překročili svá pověření," uvedl ale v prohlášení turecký úřad pro náboženské otázky Diyanet. Nicméně zároveň zdůraznil, že "dotyční nebyli zapleteni do žádných špionážních aktivit".

Témata:  Turecko Německo

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy