Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU podepsala dohodu s Afghánistánem. Má zjednoduššit deportaci migrantů. Aktivisté se bouří

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Mnichov - Na okraj bezpečnostní konferenci v Mnichově byla podepsána dohoda mezi EU a Afghánistánem, jež by měla mimo jiné usnadnit vyhošťování afghánských migrantů, kteří neuspěli s žádostí o azyl. Podle Eurostatu je téměř každý druhý afghánský žadatel o azyl v EU odmítnut.

Výměnou za spolupráci by měl Afghánistán do konce roku 2020 dostávat od EU zhruba 1,2 miliardy eur (32,4 miliardy Kč) ročně, uvedla agentura DPA.

Proti dohodě EU s Afghánistánem protestovalo sdružení na ochranu lidských práv uprchlíků Pro Asyl. Jeho šéf Günter Burkhardt označil za "cynické, že je válečná oblast na takzvané bezpečnostní konferenci navzdory všem faktům prohlášena za bezpečnou".

"Peníze a vojenská podpora výměnou za vracení uprchlíků, to je nemorální čachr, který ohrožuje životy lidí hledajících ochranu," prohlásil.

Témata:  Afghanistán EU uprchlíci

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy