Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američtí psychiatři varují:Trump je možná duševně nemocný a neschopný vykonávat funkci

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Etický kodex zakazuje americkým odborníkům diagnostikování osobností veřejného života na dálku. Přesto v posledních měsících roste počet expertů na duševní zdraví, kteří poskytli názory na psychiatrický stav prezidenta Donalda Trumpa, poukazuje server Scientific American.

V úterý 35 amerických psychiatrů, psychologů a sociálních pracovníků podepsalo dopis určený redakci The New York Times, který obsahoval varování týkající se duševního zdraví Trumpa. Jeho signatáři jej podepsali navzdory etickým pravidlům, která zakazují psychiatrům poskytovat odborné názory na osobnosti veřejného života. „Domníváme se, že vážná emoční labilita indikována v řeči a činech Trumpa z něj dělá osobu neschopnou bezpečně sloužit jako prezident,“ píše se v něm.

Řadu peticí už odstartoval psycholog John Gartner, který sbíral více než 20.000 podpisů a který vyzval, aby byl prezident odvolán z funkce, protože je duševně nemocný a nezpůsobilý k výkonu funkce prezidenta.

V reakci na tyto snahy, Allen Frances, emeritní psychiatr na Duke University School of Medicine, který pomohl napsat standardní návod na rozpoznání psychiatrických poruch, napsal dopis do listu Times, který odsuzoval pokusy diagnostikovat prezidenta jak duševně nemocného. Vysvětluje, že Trump postrádá „úzkost a zhoršení stavu potřebné pro diagnostikování duševní nemoci," a dodal, že špatné chování a duševní nemoc nejsou synonyma. 

„Psychiatrické nadávky jsou pouze zavádějící způsob, jak čelit útoku pana Trump na demokracii," napsal Frances. Nicméně prý „může a měl by být odpovídajícím způsobem odsouzen za jeho nevědomost, nekompetentnost, impulzivitu a jeho diktátorské sklony". 

Přestože je to proti všem pravidlům, odborníci často argumentují, že se cítí povinni o duševním zdraví Trumpa mluvit. „Obáváme se, že je v sázce příliš mnoho, pokud bychom byli déle zticha," přiznává Susan Radantová, psychoanalytička, klinická psycholožka a ředitelka psychoanalytické společnosti v Seattle. Ji samotnou k podpisu motivovaly obavy o způsobilost Trumpa, včetně jeho emocionální stability, integrity a poctivosti. „Doufám, že tento dopis bude inspirovat jak občany, tak zejména Kongres, aby dělal svou práci," napsala v e-mailu, „ a vstoupí do do hry před tím, než bude naše země a celý svět se trvale poškozen.“

Radantová si myslí, že je na čase zbavit se pravidla zakazujícího hodnotit osobnosti na dálku. Říká, že odborníci na duševní zdraví jsou vysoce kvalifikovaní a mohou nabídnout určité diagnózy i bez osobního kontaktu.

Další signatářka a psychiatrička Alexandra Roldeová zdůrazňuje, že není cílem diagnostikovat Trump, ale spíše upozornit na osobnostní rysy, které ona a její kolegové považují za znepokojující. Nevěří, že jakýkoliv profesionál na duševní zdraví může učinit definitivní diagnózu, aniž by viděl pacienta, ale myslí si, že je vhodné vyjádřit se k tomu, že duševní zdraví člověka může mít vliv na ostatní lidi a schopnost vykonávat některé věci.

Americká psychologická asociace však trvá na tom, aby toto pravidlo porušováno nebylo. „Jedinečná atmosféra tohoto volebního cyklu může vést k tomu, že někteří budou chtít analyzovat kandidáty. Ale to by bylo nejen neetické, bylo by to také nezodpovědné,“ vzkázala už v srpnu 2016 šéfka asociace Maria Oquendo. Teď poukazuje také na to, že tito odborníci mohou přijít o důvěru pacientů.

Témata:  Donald Trump psychiatrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.