Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaderná válka? Světu hrozí větší nebezpečí a my na něj nejsme vůbec připraveni, varuje Gates

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Mnichov – Vedle politiků na mezinárodní bezpečnostní konference v Mnichově vystoupil i spoluzakladatel společnosti Microsoft a miliardář Bill Gates. Ve svém projevu varoval, že bioterorismus by mohl zabít víc lidí než jaderná válka - a nikdo není připraven se s tím vypořádat, cituje jeho slova deník Washington Post.

Geneticky upravený virus je snadnější vyrobit a může zabít víc lidí než jaderné zbraně - a přesto žádný stát na Zemi není připraven takové hrozbě čelit, varoval Gates světové lídry.

Ať už půjde o práci příordy nebo teroristů, vypuknutí epidemie by mohlo v blízké budoucnosti zabít desítky miliony lidí – pokud se vlády nezačnou „připravovat na tyto epidemie stejným způsobem, jako se připravují na válku“, myslí si Gates.

Jeho obavy sdílelii i někteří další účastníci diskuse. „Nemoci a násilí zabíjejí méně lidí než kdy předtím, ale šíří se mnohem rychleji," uvedla Erna Solbergová, premiérka Norska. „Už jsme zapomněli, jak katastrofální tyto epidemie byly." Připomněla například „černou smrt“ - epidemii moru, která zabila více než polovinu populace její země a způsobila v Evropě dvousetletou recesi.

„Není otázkou jestli, ale kdy k těmto událostem dojde znovu,“ uvedl Peter Salama, výkonný ředitel Světové zdravotnické organizace. „Musíme se připravovat.“

Gates, který v roce 2000 založil Fond Billa a Melindy Gatesových, si dělal starosti o světovou schopnost zastavit smrtící pandemii, když ebola před dvěma lety zabila tisíce lidí, zatímco se vlády a armády snažily zabránit, aby se nákaza rozšířila do západní Afriky.

„Země NATO se podílejí se na společných cvičeních, ve kterých připravují logistiku – to, jak bude zajištěno palivo a jídlo, jakým jazykem se bude mluvit a jaké rádiové frekvence budou použity," napsal Gates v roce 2015 v magazínu New England Journal of Medicine. „Jen málo, pokud vůbec nějaká, opatření jsou ale přiravena pro reakci na epidemii."

„Mám obavy o biologické nástroje, které by mohly být využity při bioterorismu,“ varoval již dříve Gates. „Nicméně stejné nástroje mohou být použity stejně tak k dobré věci,“

Před svým sobotním vystoupením Gates řekl denáku The Telegraph: „Bylo by relativně snadné navrhnout nový kmen chřipky," uvedl s tím, že se dá zkombinovat verze, která se šíří rychle, s tou, která rychle zabíjí. Na rozdíl od jaderné války nelze takové choroby zastavit, jakmile začnou jednou zabíjet.

V Mnichově Gates varoval, že světové velmoci jsou nepřipravené: vlády jsou nemají kontakt s firmami, které tvoří vakcíny, mezinárodní zdravotnická oddělení nejsou v kontaktu mezi sebou navzájem, a armády nejsou na biologické hrozby vybaveny. „Kdo bude tou alternativní skupinou, která se bude zabývat panikou?" Řekl Gates. „Kdo má plány a rozpočet? Hasiči?“

I proto vyzval ke spuštění simulace, která by se problémem zabývala, apeloval na lepší monitorování, aby bylo možné se rychle vypořádat s ohnisky nákazy a aby byly finance směřovány do vývoje vakcín, aby bylo možné je vyvinout během týdnů a aby na ně nebyla čekací lhůta třeba 10 let.

„Potřebujeme nový arzenál zbraní, antivirotik, protilátky, vakcíny a nové diagnostiky," řekl.

Témata:  Bill Gates nemoc

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy