Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud povolil vydání Dotcoma do USA, Znovu se odvolám, vzkazuje magnát

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Wellington - Novozélandský soud zamítl odvolání Kima Dotcoma proti jeho vydání do Spojených států. Internetový magnát německého původu ještě právní bitvu nevzdává a oznámil, že podá odvolání k vyšší soudní instanci.

Novozélandská policie zadržela německého rodáka s původním jménem Kim Schmitz v lednu 2012 na žádost amerických úřadů. Dotcom strávil měsíc ve vazbě, než byl propuštěn do domácího vězení. Server Megaupload.com úřady v roce 2012 zablokovaly, Dotcom nicméně zřídil nový server pro sdílení dat s názvem Mega.

Novozélandský oblastní soudce už v prosinci 2015 rozhodl, že Dotcom a další tři spoluzakladatelé serveru Megaupload Mathias Ortmann, Bram van der Kolk a Finn Batato mohou být vydáni do USA. Právníci se proti verdiktu odvolali.

Washington chce čtyři zakladatele serveru Megaupload soudit kvůli tomu, že jejich server podle americké prokuratury sdílením filmů, hudby a dalšího chráněného obsahu způsobil majitelům autorských práv škodu půl miliardy dolarů (asi 12,5 miliard korun) a že kriminální činností přes server vydělali více než 175 milionů dolarů (přes 4,3 miliardy korun).

Soud dnes rozhodl, že podle novozélandského práva Dotcom nemůže být vydán do USA za porušení autorského práva, ale tam může být vydán, aby se zodpovídal z podvodů. "Už mě nevydají za autorská práva. V tom jsme vyhráli," komentoval rozsudek Dotcom na twitteru.

Dotcom opakovaně na svou obhajobu tvrdí, že nemůže být odpovědný za činy lidí, kteří se rozhodli využít jeho serveru k ilegálnímu stahování písniček nebo filmů.

Témata:  megaupload Nový Zéland internet

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy