Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Iráčtí vojáci bojují na předměstích západního Mosulu, snaží se probít k letišti

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - V Iráku druhým dnem pokračuje operaci s cílem osvobodit západní Mosul, který má pod kontrolou Islámský stát (IS). Vojáci a policisté postupují k městu od jihu, snaží se probít k letišti. Na operaci dohlížejí Spojené státy.

Z vrtulníků dnes vojáci ostřelovali vesnici Abú Sajf, která je na kopci nad mosulským letištěm a z níž se brání bojovníci IS. Policisté v obrněných vozech postoupili směrem k vojenské základně Ghazlaní, která je na jižním okraji města.

V neděli irácké armádní jednotky obsadily asi 15 vesnic jižně od Mosulu. Leží na trase směřující k letišti, které je cílem prvních osvobozovacích akcí. Z něj a ze základny Ghazlaní má být veden hlavní útok na IS.

Radikálové vybudovali severně od letiště obrannou linii. Chrání tím především historické centrum Mosulu, která je hustě obydlena a v jejíchž úzkých uličkách armáda nebude moci zřejmě použít těžkou techniku.

O situaci v Iráku a o boji proti IS dnes přijel do Iráku jednat americký ministr obrany James Mattis. Americká armáda dnes oznámila, že jeden její voják přišel o život v blízkosti iráckého města Ramádí. Nebylo to podle armádního prohlášení v boji, avšak detaily k tomuto incidentu zatím nejsou známy. USA mají v Iráku zhruba 5000 vojáků, kteří tam působí jako instruktoři a také poradci.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy