Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Separatisté hlásí klid, přesto se ozývá střelba. Ukrajinská armáda hlásí dalšího padlého

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Kyjev - V Donbasu má od dnešního dnes platit další příměří, situace ale zůstává nejasná. Proruští separatisté sice hlásí klid, Kyjev ale mluví o přestřelkách. Na veřejnost se dostal údajný plán, podle kterého by si Rusko od Ukrajiny poloostrov Krym "pronajalo". Kreml informaci popřel.

Nové příměří, platné ode dneška, ohlásili v sobotu v Mnichově šéfové ruské a ukrajinské diplomacie Sergej Lavrov a Pavlo Klimkin.

Armáda dnes uvedla, že během uplynulých 24 hodin zaznamenala 62 případů, kdy povstalci ostřelovali ukrajinské vojáky, jednoho zranili a jednoho zabili. Palba z minometů, granátometů a těžkých kulometů se odehrávala u Mariupolu na březích Azovského moře a střílelo se i u Avdijivky a hlavních bašt rebelů, Doněcka a Luhanska, kde byla v neděli zraněna jedna žena.

"Příměří začalo platit od půlnoci a můžeme říct, že se prakticky vůbec nestřílí," prohlásil mluvčí doněckých rebelů Eduard Basurin. "Jestli příměří vydrží 24 hodin, stáhneme naše zbraně z fronty," přislíbil. "V Luhansku je od půlnoci klid. Na jiným místech se střílelo, ale slabě," tvrdil představitel luhanských rebelů Alexandr Mazujkin.

Kreml dnes uvedl, že nic neví o údajném mírovém plánu, počítajícím se zrušením západních sankcí proti Rusku, které by stáhlo z východu Ukrajiny svá vojska a anektovaný poloostrov Krym by si od Ukrajiny "pronajalo". Tento plán podle médií zaslal jeden z ukrajinských poslanců Michaelu Flynnovi, který ale mezitím musel odstoupit z funkce poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa.

"Jak by si Rusko mohlo pronajmout svůj vlastní region? Takto zformulovaný nápad je absurdní," prohlásil mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov a dodal, že v této věci není o čem diskutovat a že o takovém plánu Kreml nic neví. Ukrajinský problém se podle mluvčího dá vyřešit pouze na základě mírových dohod z Minsku.

Témata:  Ukrajinská krize Armáda Ukrajina Rusko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy