Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svědectví o krutosti Duterteho: Velel komandu smrti. Dal zabít i těhotnou ženu

Vlajka Filipín
Vlajka Filipín
Foto: Pixabay

Manila - Filipínský prezident Rodrigo Duterte v době, kdy byl starostou města Davao, údajně dával rozkazy a peníze v hotovosti členům "smrtícího komanda". Uvedl to dnes expolicista Arthur Lascanas.

Právníci zabývající se případy porušování lidských práv, kteří Lascanase představili na tiskové konferenci v Senátu, uvedli, že by tato obvinění mohla být důvodem pro zahájení procesu sesazení prezidenta.

Lascanas se při své dnešní výpovědi v Senátu v jednu chvíli rozplakal. Uvedl, že nechal zabít i své dva bratry, protože užívali drogy. V rozporu se svými dřívějšími prohlášeními také přiznal, že se podílel na zabíjení zločinců při raziích ve městě Davao, jež si vyžádaly stovky obětí.

Popsal přitom několik vražd a útoků, které podle něj nařídil, povolil či financoval tehdejší starosta Davaa - Duterte. Při jednom z nich například Lascanas a další členové jeho skupiny zastřelili s Duterteho svolením muže podezřelého z únosu, jeho těhotnou manželku, malého syna, tchána a dvě další osoby.

Jiný podezřelý zločinec, bývalý voják, byl smrtícím komandem zajat a předveden před Duterteho. Ten nařídil, aby byl zabit, přestože policisté z jiného města věděli, že v době zatčení byl naživu. Lascanas proto zařídil, aby policie napsala zprávu o tom, že někdejší voják po zatčení utekl. Smrtící komando pak muže zavraždilo a pohodilo jeho tělo v sousední provincii, vypověděl Lascanas.

Duterteho mluvčí Martin Andanar zmíněná tvrzení odmítl jako snahu blíže neurčených lidí, které negativně zasáhly Duterteho reformy a kteří chtějí prezidenta zbavit moci.

Témata:  Filipíny Rodrigo Duterte

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy