Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migranti utíkají před Trumpem, jejich cílem je sousední Kanada

Kanada
Kanada
Foto: Pixabay

Washington/Ottawa - S nástupem Donalda Trumpa do funkce prezidenta USA mají o svou budoucnost obavy především imigranti. Ve Spojených státech už nechtějí být a za novou destinaci si volí Kanadu.

Jen o víkendu v jihokanadském městě Emersen zaznamenaly úřady nejméně 22 případů nelegálního překročení hranice, uvedla dnes televize CNN. Od začátku roku Emerson ohlásil takřka stovku takových případů.

Mnozí běženci, kteří přišli do Kanady z USA, tvrdí, že se k přechodu zasněžené hranice v mrazu rozhodli z obavy o svou budoucnost. Bojí se, že je Trumpova administrativa vyhostí zpět do vlastí.

Mezi Ottawou a Washingtonem platí ujednání, které předpokládá, že uprchlíci požádají o azyl v první bezpečné zemi, do které vstoupí. Pokud by tedy migranti oficiálně o azyl na kanadské hranici požádali, kanadské úřady by je podle dohody vrátily zpět do USA.

Určitou nadějí je proto nelegální a v zimě velmi nebezpečný přechod hranice v nestřežených úsecích, aby neexistoval záznam, že žadatel o azyl přišel přes USA.

Témata:  Kanada uprchlíci USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy